Драма на руском цивилном броду: Морнари остају без залиха, Шпанија забранила да уплове у луке

Након Француске и Шпанија је одлучила да не пропусти руску фрегату која је сада усидрена 500 метара од обала шпанске Галиције, а не може да исплови из вода ЕУ јер нема довољно горива

Шпанија је забранила руском цивилном броду "Штандарт" да уплови у било коју луку и допуни залихе, а претходно је исту одлуку донела Француска. Брод не може да напусти воде Европске уније због недостатка горива, а морнари имају ограничене залихе воде и хране.

"Шпанске луке нас не пуштају. Добили смо информацију да је министарство свим лукама послало обавештење да нас не пусте да упловимо. Све државе Европске уније сада могу да се понашају по том обрасцу. Плашим се да ће тако и поступити. Ситуација је жалосна, јер не знамо куда даље да идемо. Да идемо негде ван граница ЕУ – немамо довољно горива. Веома смо огорчени због такве неправде", рекао је капетан Владимир Мартус.

Брод се тренутно налази код обала Галиције. Посада је успела да у Француској допуни залихе воде захваљујући помоћи морнара из француског јахтинг клуба који су на моторним чамцима довезли воду на брод.

"Сви морнари нас подржавају и сматрају да је одлука крајње неправедна. Имамо воде за још три дана. Купамо се морском водом. Хране имамо за три, четири дана", рекао је капетан.

Руски "Штандарт" и упутио са француске обале ка Шпанији са којом постоји договор о уласку у луку што му је, упркос томе, забрањено. Почетком јула Француска није дозволила руској фрегати да уплови у луку Брест, образложивши одлуку проширеним санкцијама Русији које су ступиле на снагу 24. јуна.

На обалама Француске руским морнарима није било дозвољено да учествују на међународном фестивалу једрењака и нису смели да уђу у луку чак ни по залихе.

Капетан Мартус намерава директно да се обрати Европској унији како би покушао да издејствује укидање санкција.

"Једино решење за нас је да се обратимо Европском парламенту са захтевом да се ревидирају та документа о санкцијама. Ово је историјски брод, а не државна организација. Покушаћемо да ступимо у контакт са посланицима ЕУ који су донели ту одлуку и да видимо шта може да се уради. Сада је важна морална подршка и разумевање политичара да тако не треба да се ради", закључио је Мартус.

"Штандарт" представља тачну копију брода који је изградио Петар Велики 1703. године за одбрану Санкт Петербурга. Савремена фрегата је изграђена 1999. године и већ дуже време плови око Средоземног мора и Атлантског океана где реализује програме обуке за оне који желе да се окушају као морнари на једрилици.