Русија

Лавров и Ванг Ји: Руку под руку заједно корачамо ка процвату

Сергеј Лавров се састао са Ванг Јием у Лаосу где присуствују министарским састанцима у оквиру Асоцијације нација југоисточне Азије
Лавров и Ванг Ји: Руку под руку заједно корачамо ка процватуGetty © Madoka Ikegami-Pool

Русија и Кина иду руку под руку путем сарадње и процвата, поручио је кинески министар спољних послова Ванг Ји на састанку са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровим у Лаосу.

Москва и Пекинг у хаотичној атмосфери у свету превазилазе све препреке и сарађују у духу који се противи колонијализму а подржава добросуседске и пријатељске односе, навео је Ванг Ји.

"Подржавамо једни друге у заштити исконских интереса, руку под руку и леђа о леђа се крећемо путем заједничке сарадње и процвата", додао је Ванг Ји.

Како је кинески министар оценио, састанак у оквиру АСЕАН-а, али и других међународних асоцијација и организација, је стара пракса руско-кинеских односа која показује да се односи ових двеју земаља непрекидно развијају, да су стабилни и јаки.

"За све ове године колико сарађујемо, непрекидно јачамо политичко поверење, сталешку сарадњу. Постоје велике перспективе за развој узајамно корисне сарадње у различитим сферама", навео је кинески министар.

Кина и Русија, као партнери и у оквиру АСЕАН-а, чувају регионалну структуру сарадње и јачају односе са државама чланицама у име мира, стабилности и напретка региона.

Лавров је подсетио на редовне састанке Си Ђинпинга и Путина, истакавши да лидери Русије и Кине постављају важне задатке комплексног развоја двеју земаља што је приоритет.

Русија и Кина раде на формирању праведнијег мултиполарног светског поретка, залажу се за принципе истинског мултилатерализма, донесе позитивну енергетику у УН и Г20, а активно сарађују и у оквиру ШОС-а и БРИКС-а као и других међународних платформи, подсетио је руски министар.

Русија и Кина би требало да се заједно супротставе мешању спољних сила у послове југоисточне Азије и да учине све како нико не би могао да уништи структуре АСЕАН, изјавио је руски министар.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров је јутрос допутовао у престоницу Лаоса где учествује у неколико министарских састанака у оквиру Асоцијације нација југоисточне Азије (АСЕАН).

Руски министар се у Лаосу већ састао са колегама из Демократске Републике Источни Тимор, Индонезије, Камбоџе, Брунеја, Лаоса. Такође, у Вијентијану је присуствовао и трилатералном састанку са кинеским министром спољних послова Ванг Јием и министром Лаоса Салјамсајем Комаситом.

АСЕАН је важан елемент мултиполарног светског поретка који се формира, поручио је руски министар на триалтералном састанку са колегама из Кине и Лаоса.

Асоцијација је била и остаје једро заједничких напора за формирање стабилног, безбедног и неблоковског развоја региона Азије и Тихог океана, додао је руски министар.

Сарадња Русије и Кине у БРИКС-у и ШОС-у позитивно утиче на сарадњу у оквиру АСЕАН-а али и на сарадњу са сваком од чланица како би се решили регионални и глобални проблеми са ослонцем на принципе Повеље УН.

Тренутно и амерички државни секретар Антони Блинкен обилази азијско-пацифичке земље. Блинкеново путовање траје од 24. јула до 3. августа, а посетиће Вијетнам, Лаос, Јапан, Филипине, Сингапур и Монголију.

Из америчког Стејт департмента су поручили да се не очекују контакти Блинкена и Лаврова у Лаосу.

Како је раније најавила званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова, Москва планира да партнерима из АСЕАН-а изнесе процене регионалне ситуације, укључујући јачање конфликтног потенцијала у азијско-пацифичком региону, који Запад и НАТО воде ка милитаризацији региона.

Осим тога, планирано је да се разговара о иницијативи руског председника Владимира Путина за формирање евроазијске безбедносне архитектуре. 

image