Русија

Патрушев: Русија је стала на пут плановима НАТО-а да постави поморску базу у Азовском мору

Помоћник руског председника је за "Руску газету" говорио о претњама ширења НАТО-а у Црном мору, покушајима Кијева да се врати у Азовско море, као и о предстојећим изборима у САД
Патрушев: Русија је стала на пут плановима НАТО-а да постави поморску базу у Азовском моруwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Украјина неће моћи да изводи војне вежбе у Азовском мору пошто је оно сада унутрашње море Русије, рекао је помоћник руског председника Николај Патрушев који се бави питањима националне поморске политике.

На овај начин је прокоментарисао нову стратегију поморске безбедности за Украјину коју је одобрио Владимир Зеленски, а која подразумева присуство снага НАТО-а у Црном мору, као и извођење заједничких вежби и мисија, не само у Црном, већ и у Азовском мору.

"О каквим се мисијама и војним вежбама украјинских снага у Азовском мору може причати, ако је оно унутрашње море Руске Федерације. Дакле, Украјина је и фактички и правно изгубила приступ водама Азовског мора", изјавио је Путинов помоћник за "Руску газету". 

Патрушев је објаснио да је тако Русија стала на пут плановима НАТО-а да успостави поморску базу у Азовском мору.

"НАТО неће моћи да изводи војне авантуре користећи флоту", изјавио је представник Кремља у интервјуу.

НАТО је, покушајима да своје бродове лоцира у Азовском мору, желео да надокнади неуспех планова од пре десет година који су предвиђали стварање поморске базе Алијансе у Севастопољу и претварање Кримског полуострва у место сталног размештања америчких и савезничких трупа Вашингтона, објаснио је Патрушев.

Патрушев је оценио да је НАТО на недавном самиту у Вашингтону потврдио да планира војно присуство и интензивирање конфронтације у Црном мору.

"Када је говорио о политици одржавања слободе пловидбе у Црном мору, ватрени антируски блок заправо је показао своје амбициозне планове за јачање војног присуства у овом региону и разбуктавање сукоба", рекао је Патрушев.

САД намеравају да у земљама црноморског басена створе логистичке центре који ће допринети да се убрза испорука оружја Украјини и да разместе савремено оружје дугог домета, прецизирао је Патрушев.

Зато је, како је нагласио, важно обезбедити технолошки суверенитет у производњи бродске опреме и електронике.

Коментаришући председничке изборе у Сједињеним Америчким Државама, Патрушев је истакао да је то унутрашња ствар те земље и да се Москва, за разлику од Вашингтона, не меша у унутрашњи политички живот других земаља.

Амерички бирачи ће сами одлучити ко је, по њиховом мишљењу, достојна фигура да управља њиховом земљом, нагласио је Патрушев.

За Русију је важно да САД има одлучујући утицај на поступке украјинског режима, навео је помоћник руског председника.

image