Русија

Захарова о атлетичарки под хиџабом којој је забрањен приступ отварању ОИ: Дискриминација на делу

Портпаролка руског Министарства спољних послова реаговала је на забрану приступа церемонији отварања Олимпијских игара у Паризу француској тркачици Соункамби Сили због ношења хиџаба
Захарова о атлетичарки под хиџабом којој је забрањен приступ отварању ОИ: Дискриминација на делу© Pavel Kashaev, Павел Кашаев/Global Look Press

Ускраћивање права да учествује на церемонији отварања Олимпијских игара француској атлетичарки Соункамбе Сили, представља еклатантан чин дискриминације, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Још један еклатантни чин дискриминације догодио се уочи Олимпијских игара у Паризу, када је црном француском спортисти, која исповеда ислам, ускраћено право да учествује на церемонији отварања игара ношењем традиционалне одеће", казала је Захарова.

Она је нагласила да овај случај, као и раније донете одлуке у вези са руским и белоруским спортистима, указују на то да модерна Олимпијада нема ништа заједничко са циљевима олимпијског покрета декларисаног пре више од једног века у Паризу и да је у супротности са олимпијским духом.

"Опет је, у духу неолибералног диктата, Колективни запад, овај пут у лику француске спортске администрације, погазио принцип многих генерација, 'спорт ван политике'. Супротно изјавама званичника у Француској о жељи за различитошћу и слободом изражавања, они који се не слажу су демонстративно и јасно подвргнути санкцијама", закључила је Захарова.

Наиме, француска атлетичарка Соункамба Сила изјавила је јуче да јој је забрањен приступ церемонији отварања Олимпијских игара у Паризу због ношења хиџаба.

image