Русија

Турска изручила Русији терористу који је покушао да убије руског официра (ВИДЕО)

Осумњичени за бомбашки напад на аутомобил у Москви Јевгениј Серебрјаков рекао је да је терористички напад извршио по налогу службеника СБУ, којег је упознао у Истанбулу

Јевгениј Серебрјаков, који је оптужен да је пре два дана дигао у ваздух аутомобил у Москви када су рањене две особе, испоручен је из Турске у Русију и на саслушању је признао да је извео терористички напад по налогу агента Службе безбедности Украјине, следи из видеа који је објавила Федерална служба безбедности (ФСБ) Русије.

"Комуницирао сам са извесним Иљом, који је, претпостављам, агент Службе безбедности Украјине. С њим смо комуницирали у Вире-у , а био је и један састанак у Истанбулу", казао је Серебрјаков током испитивања.

Он је додао да је у фебруару 2023. године самоиницијативно контактирао администратора групе на друштвеним мрежама у циљу сарадње са обавештајним службама Украјине.

"Са њим сам разговарао, једном смо се састали у Истанбулу. Након тога сам узео компоненте за монтирање импровизоване експлозивне направе. Иља (из Службе безбедности Украјине) ми је предложио да ликвидирам официра", рекао је Серебрјаков.

Како је додао, он је "под контролом и уз инструкције монтирао експлозивну направу и поставио је под аутомобил" руског официра.

"Иља ми је обећао украјинско држављанство и награду од 10.000 до 20.000 долара", открио је осумњичени.

У среду ујутру две особе су повређене у експлозији аутомобила "тојота ленд крузер", која се догодила на северу Москве у дворишту једне куће.

Према подацима МУП Русије, детонирао је неидентификовани предмет који се налазио у аутомобилу. Том приликом су рањени мушкарац и жена. Покренут је кривични поступак. Истражитељи су убрзо идентификовали осумњиченог 29. годишњег Евгенија Серебрјакова, који је истог дана ухапшен у Турској уз помоћ турских служби и испоручен у Русију.

image