Русија

Кремљ: Нема говора о мобилизацији у Русији

Нико уопште не говори о мобилизацији, у то нема сумње, поручио је портпарол Кремља Дмитриј Песков
Кремљ: Нема говора о мобилизацији у Русијиwww.globallookpress.com © Tsitsagi Nikita/news.ru

У Русији нема говора о мобилизацији, нико о томе не говори, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков за "РИА Новости".

"Нико уопште не говори о мобилизацији, у то нема сумње", одговорио је Песков на питање да ли сада има довољно руских добровољаца.

Он је и раније коментарисао писања западних медија да ће у Русији доћи до новог таласа мобилизације, конкретно наводе "Фајненшел тајмса".

"Мало је вероватно да 'Фајненшел тајмс' разуме праву слику. Можемо само да кажемо да ми активно регрутујемо добровољце, који (са Министарством одбране Русије) склапају уговор и да се овај процес дешава свакодневно. А председник је више пута рекао да, према мишљењу војске, нема такве потребе (за новом мобилизацијом)", кратко је поручио портпарол Кремља. 

Русија је, подсетимо, објавила делимичну мобилизацију 21. септембра 2022. године. У војску је тада позвано 300.000 резервиста. То су углавном били они који су већ имали неко војно искуство и који су завршили војне школе. 

Након тога, власти су одлучиле да нове војнике регрутују на добровољној основи, односно, путем склапања уговора са војском. 

Крајем фебруара, Шојгу је саопштио да је од почетка године 50.000 људи ступило у војну службу по уговору. А током прошле године на исти начин регрутовано је скоро 540.000 војника, што је омогућило стварање две резервне армије и шест дивизија. 

image