Лавров: Русија неће капитулирати и сви циљеви СВО биће остварени

Земље АСЕАН-а су изразиле интересовање за Путинову евроазијску безбедносну иницијативу, изјавио је шеф руске дипломатије

Запад промовише уске формате у југоисточној Азији како би обуздао Руску Федерацију и Кину, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

"Трендови које Запад покушава да унесе у овај регион, убрзавајући његову милитаризацију, стварајући уске војно-политичке блоковске структуре, размештајући ново оружје води ка ескалацији конфронтације", казао је Лавров на конференцији за медије после састанка министарског савета Русија-АСЕАН и земаља учесница Источноазијског самита.

Он је истакао да су се Русија и земље АСЕАН-а сагласиле о потреби развоја јединственог недељивог система безбедности у Евроазији, отвореног за све земље и организације у региону.

"Земље АСЕАН-а су изразиле интересовање за Путинову евроазијску безбедносну иницијативу", нагласио је шеф руске дипломатије.

Лавров је указао да је Москва забринута због планова САД и Јужне Кореје да спроведу заједничко нуклеарно планирање.

"Још један елемент који изазива забринутост је да су Сједињене Државе недавно склопиле споразум о заједничком нуклеарном планирању са Републиком Корејом", навео је шеф руске дипломатије и додао да "Москва за сада није добила објашњење шта то значи, али не сумња да то изазива додатну узбуну".

Не слушам изјаве Кулебе и Зеленског

Министар спољних послова Русије прокоментарисао је изјаву украјинског колеге Дмитрија Кулебе да је "украјинска страна спремна за преговоре са Русијом".

"Ово није први пут да је ово рекао. А понекад је говорио сасвим супротне ствари. Недавно су разговарали о преговорима. Зеленски је поменуо спремност да на крају седне са руским представницима. Не слушам их, да будем искрен", рекао је руски шеф дипломатије.

Према његовим речима, бројне идеје за решење у Украјини почеле су сад да се појављују зато што је Запад почео да схвата немогућност победе над Москвом.

Он је додао да је тренутни став западних земаља о Украјини да игноришу руску позицију и очекују да ће Руска Федерација капитулирати, али да се то неће догодити.

"Сви се оглушују и настављају да апелују да заузмемо конструктиван приступ, а то, у ствари, сада значи капитулација. Русија неће капитулирати пред Украјином и сви циљеви Специјалне војне операције бити остварени. Нема сумње у то", поручио је Лавров.

Шолц је познат по "простодушним изјавама"

Немачки канцелар Олаф Шолц није ни крио да је размештање америчких ракета у Немачкој америчка иницијатива, казао је Лавров, коментаришући канцеларове речи о могућности одустајања од размештања америчких ракета у Немачкој у случају да се заврши СВО.

Лавров је истакао да је немачки канцелар познат по "простодушним изјавама" и "простим идејама".

"Што се тиче ракета средњег и кратког домета, које сада планирају да испоруче Немачкој, нико није питао Шолца да ли Немци желе то или не. Он је, опет, невино, када се појавила таква вест, рекао: 'Поздрављам одлуку САД да распореде одговарајуће ракете у Немачкој. Ово је добра одлука'. Односно, није крио да је одлука била америчка", рекао је руски министар.

Истовремено, он је скренуо пажњу да није проблем у томе што ће бити распоређени некада забрањени копнени системи ракета средњег и кратког домета.

"СВО није организована у ту сврху и то није оно што је натерало председника Русије Владимира Путина да донесе одговарајућу одлуку, већ да би се елиминисале претње по безбедност Русије које су створене у Украјини, где су планирали да лоцирају војне базе НАТО-а, укључујући и на Азовском мору", додао је шеф руске дипломатије.

Према његовим речима, СВО је почела како би се заштитило становништво Доњецке и Луганске Народне Републике, које су, супротно обавезама Кијева по Минским споразумима, стално биле под ватром.