Русија

Русија прославила Дан морнарице: Парада руске флоте у Санкт Петербургу (ВИДЕО)

Овај дан је од великог значаја за Русију, симболизујући моћ и величину руске морнарице, као и њен допринос осигуравању безбедности поморских граница и интереса државе

Русија данас слави Дан морнарице, а главна поморска парада одржаће се у Санкт Петербургу. На паради ће се обратити председник државе и врховни командант Оружаних снага Русије Владимир Путин.

Дан флоте обележава се и у другим поморским базама – Владивостоку, Балтијску, Североморску и Каспијску, као и у сиријској луци Тартус. 

Овај дан је од великог значаја за Русију, симболизујући моћ и величину руске морнарице, као и њен допринос осигуравању безбедности поморских граница и интереса државе.

Празник морнарице датира још из доба Петра Првог, а пре више од 300 година, руски цар га је установио у част победе руске флоте над Швеђанима у бици код Гангута 27. јула 1714. године.

Први сверуски цар прославио је овај тријумф великом прославом уз поморске параде и ватромет.

У наредним годинама, Русија је постала једна од најјачих поморских сила заједно са Великом Британијом, Шпанијом и Француском.

Флота је постала саставни део војне моћи земље и гарант безбедности на мору.

Међутим, званични празник за морнаре и официре почео је да се обележава тек 1939. године, када је адмирал Николај Кузњецов предложио његово обележавање, верујући да ће прослава повећати престиж поморске службе.

Дан морнарице се обележава у свим регионима Русије, али се у највећем обиму обележава у великим лучким градовима: Санкт Петербургу, Кронштату, Владивостоку, Севастопољу и другим.

Традиционално, на овај празник, на свим бродовима се свечано подиже Андрејева застава, главни симбол Ратне морнарице.

  • 28. јул 2024 • 13:09

    13:09

    Путин је открио споменик адмиралу Фјодору Ушакову у Санкт Петербургу.

  • 12:29

    Патријарх Кирил одликовао Путина орденом Светог блаженопочившег кнеза Александра Невског

     Председник Русије Владимир Путин отишао је након поморске параде у Александро-невску лавру у Санкт Петербургу, где га је патријарх московски и целе Русије Кирил одликовао орденом светог блаженопочившег кнеза Александра Невског. 

    У Благовештенској цркви Александро-невске лавре привремено се налази главна светиња лавре – мошти светог племенитог кнеза Александра Невског. 

  • 11:38

    Најновија фрегата пројекта 22350 Адмирал Касатонов, наоружана хиперсоничним ракетама "Циркон", учествује у паради у част Дана морнарице у Североморску.

  • 11:07

    У саставу групе ракетних бродова, Невом су пловили мали ракетни бродови пројекта 21631 "Град" и "Наро-Фоминск".

    То су најновији представници серије "Бујан-М", наоружани "калибром".

  • 10:48

    Путин је рекао да је током Специјалне операције награђено више од 30.000 морнара и нагласио да се они храбро боре и задају разорне ударце непријатељу.

    "Многе поморске посаде храбро се боре у најжешћим подручјима линије борбеног додира у зони СВО. Као и њихови велики преци, они бране Севастопољ и друге црноморске и азовске луке. Они задају разорне ударце непријатељу и уништавају њихова војна постројења", указао је руски лидер.

  • 10:47

    Руска морнарица је историјски допринела развоју пријатељских односа са другим земљама, навео је Путин и истакао допринос Ратне морнарице "развоју и јачању добрих, партнерских односа са другим државама".

    "Искрено ми је задовољство што на Главној поморској паради пожелим добродошлицу посади ратних бродова из Алжира, Индије, Кине, представницима десетина страних земаља и делегацијама које са нама прослављају данашњи празник", додао је Путин.

  • 10:38

    Развој низа ударних система средњег и краћег домета је у завршној фази, навео је Путин.

    "Предузећемо узвратне мере за постављање таквих система, узимајући у обзир акције Сједињених Држава и њихових сателита у Европи и другим регионима света", рекао је руски председник.

  • 10:34

    Важни руски објекти биће у домету америчких ракета у Немачкој са временом лета од око десет минута, навео је Путин.

  • 10:33

    Русија ће наставити да повећава обезбеђење површинских и подморничких снага, као и опремање флоте хиперсоничним системима, додао је Путин.

  • 10:32

    У случају појаве америчких ракета средњег и кратког домета у Европи, Русија ће себе сматрати ослобођеном од једностраног мораторијума на распоређивање таквих комплекса, поручио је руски председник.

image