Русија прославила Дан морнарице: Парада руске флоте у Санкт Петербургу (ВИДЕО)

Овај дан је од великог значаја за Русију, симболизујући моћ и величину руске морнарице, као и њен допринос осигуравању безбедности поморских граница и интереса државе

Русија данас слави Дан морнарице, а главна поморска парада одржаће се у Санкт Петербургу. На паради ће се обратити председник државе и врховни командант Оружаних снага Русије Владимир Путин.

Дан флоте обележава се и у другим поморским базама – Владивостоку, Балтијску, Североморску и Каспијску, као и у сиријској луци Тартус. 

Овај дан је од великог значаја за Русију, симболизујући моћ и величину руске морнарице, као и њен допринос осигуравању безбедности поморских граница и интереса државе.

Празник морнарице датира још из доба Петра Првог, а пре више од 300 година, руски цар га је установио у част победе руске флоте над Швеђанима у бици код Гангута 27. јула 1714. године.

Први сверуски цар прославио је овај тријумф великом прославом уз поморске параде и ватромет.

У наредним годинама, Русија је постала једна од најјачих поморских сила заједно са Великом Британијом, Шпанијом и Француском.

Флота је постала саставни део војне моћи земље и гарант безбедности на мору.

Међутим, званични празник за морнаре и официре почео је да се обележава тек 1939. године, када је адмирал Николај Кузњецов предложио његово обележавање, верујући да ће прослава повећати престиж поморске службе.

Дан морнарице се обележава у свим регионима Русије, али се у највећем обиму обележава у великим лучким градовима: Санкт Петербургу, Кронштату, Владивостоку, Севастопољу и другим.

Традиционално, на овај празник, на свим бродовима се свечано подиже Андрејева застава, главни симбол Ратне морнарице.

28. јул 2024 • 13:09

Путин је открио споменик адмиралу Фјодору Ушакову у Санкт Петербургу.

Патријарх Кирил одликовао Путина орденом Светог блаженопочившег кнеза Александра Невског

 Председник Русије Владимир Путин отишао је након поморске параде у Александро-невску лавру у Санкт Петербургу, где га је патријарх московски и целе Русије Кирил одликовао орденом светог блаженопочившег кнеза Александра Невског. 

У Благовештенској цркви Александро-невске лавре привремено се налази главна светиња лавре – мошти светог племенитог кнеза Александра Невског. 

Најновија фрегата пројекта 22350 Адмирал Касатонов, наоружана хиперсоничним ракетама "Циркон", учествује у паради у част Дана морнарице у Североморску.

У саставу групе ракетних бродова, Невом су пловили мали ракетни бродови пројекта 21631 "Град" и "Наро-Фоминск".

То су најновији представници серије "Бујан-М", наоружани "калибром".

Путин је рекао да је током Специјалне операције награђено више од 30.000 морнара и нагласио да се они храбро боре и задају разорне ударце непријатељу.

"Многе поморске посаде храбро се боре у најжешћим подручјима линије борбеног додира у зони СВО. Као и њихови велики преци, они бране Севастопољ и друге црноморске и азовске луке. Они задају разорне ударце непријатељу и уништавају њихова војна постројења", указао је руски лидер.

Руска морнарица је историјски допринела развоју пријатељских односа са другим земљама, навео је Путин и истакао допринос Ратне морнарице "развоју и јачању добрих, партнерских односа са другим државама".

"Искрено ми је задовољство што на Главној поморској паради пожелим добродошлицу посади ратних бродова из Алжира, Индије, Кине, представницима десетина страних земаља и делегацијама које са нама прослављају данашњи празник", додао је Путин.

Развој низа ударних система средњег и краћег домета је у завршној фази, навео је Путин.

"Предузећемо узвратне мере за постављање таквих система, узимајући у обзир акције Сједињених Држава и њихових сателита у Европи и другим регионима света", рекао је руски председник.

Важни руски објекти биће у домету америчких ракета у Немачкој са временом лета од око десет минута, навео је Путин.

Русија ће наставити да повећава обезбеђење површинских и подморничких снага, као и опремање флоте хиперсоничним системима, додао је Путин.

У случају појаве америчких ракета средњег и кратког домета у Европи, Русија ће себе сматрати ослобођеном од једностраног мораторијума на распоређивање таквих комплекса, поручио је руски председник.

Увек свечано обележавамо Дан морнарице, са поштовањем и љубављу према славној флоти, изизјавио је руски председник Владимир Путин поводом Дана руске морнарице.

"Русија је стекла статус поморске силе захваљујући свом геополитичком положају, великим географским открићима и колосалним истраживањима светских океана", истакао је руски председник.

"Здраво, председниче! Живело пријатељство Кине са Русијом!", скандирали су морнари из Народне Републике Кине који учествују на Поморској паради.

Руски председник Владимир Путин поздравио је учеснике поморске параде у Санкт Петербургу и честитао им Дан морнарице.

Парада је започела почасном паљбом са обале Неве.

Парадни строј на Неви предводи бојни брод "Полтава" са 54 топа, који је поново направљен према цртежима и моделима из 18. века.