БРИКС-у жели да се придружи око 30 држава

Нова геополитичка ситуација и почетак отвореног сукоба између западног и незападног света је изазвала велико интересовање за БРИКС, рекао је Георгиј Толораја

Нова геополитичка ситуација изазвала је интересовање за БРИКС, око 30 држава је већ изразило жељу да приступи алијанси, рекао је извршни директор Националног истраживачког комитета БРИКС-а Георгиј Толораја.

"Нове чланице су дале подстицај асоцијацији. Није тајна да је БРИКС, након прве деценије постојања, почео да губи динамику и да је достигао врхунац. Било је мало нових иницијатива, мало напретка, постојале су и одређене противречности унутар организације", навео је Толораја.

Међутим, нова геополитичка ситуација и почетак отвореног сукоба западног и незападног света изазвали су велико интересовање за БРИКС, додао је Толораја.

Према његовим речима, у реду за улазак у БРИСК већ чека око 30 држава.

С обзиром да БРИКС сада изражава интересе глобалне већине, време је да почне да ради на својој трансформацији како би постао платформа за стварање новог глобалног политичког и економског система, нагласио је Толораја.