Лукашенко о састанку са Путином: Све смо се сложили

Белоруски лидер најавио је да би до јесени ове године требало да буду решена сва отворена питања између Москве и Минска

Председник Белорусије Александар Лукашенко оценио је данас да се са председником Русије Владимиром Путином у потпуности слаже у свим питањима о којима је било речи током његове прошлонедељне посете острву Валам, у близини Санкт Петербурга.

Како преноси белоруска агенција Белта, Лукашенко је најавио да се са руским лидером договорио да би сва отворена питања требало да буду решена до јесени, када ће бити прослављено 25 година од потписивања Споразума о стварању Савезне државе Русије и Белорусије. 

"До тада треба да буду решена сва отворена питања - и она у оквиру Савета безбедности (две земље), и она на нивоу владе", рекао је председник Белорусије, преносе РИА Новости.

Нека од за сада нерешених питања, како је открио, тичу се "формуле" за одређивање цене нафте, и трговине нафтом између Русије и Белорусије. 

Лукашенко је, подсетимо, у Русији био прошле недеље. У оквиру посете, лидери су обишли једну од највећих православних светиња на северозападу Русије, Валамски манастир. Разговори су углавном вођени у затвореном формату и опуштеној атмосфери, а лидери су дискутовали о најактуелнијим међународним и билатералним питањима.

То је данас потврдио и портпарол Кремља Дмитриј Песков, који је изјавио да су лидери разговарали о свим питањима билатералне сарадње, укључујући трговинско-економску сарадњу и безбедност.