Русија

Стање код Часовог Јара критично за украјинску војску: Кијев уводи резервне батаљоне у битку

Украјинске снаге на овом делу фронта активно раде на минирању обале и успостављању нових положаја у шумским појасевима
Стање код Часовог Јара критично за украјинску војску: Кијев уводи резервне батаљоне у биткуGetty © Jose Colon/Anadolu

Оружане снаге Украјине пребациле су неколико батаљона састављених од мобилисаних украјинских држављана у област Часовог Јара, због страха да ће руске снаге форсирати канал Северски Доњец-Донбас, рекао је за РИА Новости потпуковник у пензији из Луганске Народне Републике Андреј Марочко.

"Дуж канала Северски Доњец-Донбас Оружане снаге Украјине активно раде на минирању обале. Такође, неколико батаљона састављених од мобилисаних грађана Украјине стигло је у град Часов Јар, а њихов задатак биће да спрече руску војску у масовном преласку водене препреке и консолодовању на супротној обали", изјавио је он, позивајући се на сопствене изворе.

Према његовим речима, украјинска војска, поред минирања, ради и на припреми нових одбрамбених положаја у шумским појасевима дуж канала.

Подсећања ради, у последњих месец дана руски борци су успели да коначно ставе под контролу микродистрикт Канал, који се налази са источне стране канала Сиверски Доњец-Донбас. Истовремено руске трупе су напредовале ка северу дуж канала и ослободиле Калиновку.

Такође, према појединим снимцима који су се пре неколико дана појавили на Телеграм каналима специјализованим за војне теме и СВО прве групе руских бораца, највероватније извиђача, успеле су да пређу на другу страну канала где би руска војска требало да се консолидује пре напада на остатак Часовог Јара.

image