Русија

Завршена истрага о завери за атентат на Маргариту Симоњан: Умешани Украјинци и неонацисти

Украјинци су извршиоце регрутовали из неонацистичке групе "Параграф 88"
Завршена истрага о завери за атентат на Маргариту Симоњан: Умешани Украјинци и неонацисти© Artem Priakhin/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Истрага о завери за атентат на главну уредницу РТ и медијске мреже "Русија севодња" Маргарите Симоњан, коју је спровео Истражни комитет Русије, открила је да је у припремање убиства новинарке укључено више од десет неонациста које је регрутовала Украјинска служба безбедности (СБУ), известио је "Комерсант". 

Прошлог јула, руска полиција објавила је, наиме, да је осујетила украјински план за убиство Симоњанове, а да је у све умешана група руских неонациста којима је понуђено 16.600 долара.

"Најдубља захвалност нашим полицајцима за њихов рад, од мене и моје породице", написала је Симоњанова на свом Телеграм каналу, реагујући на извештаје. 

Истрага је открила како је СБУ појединце за прљави посао пронашла у неонацистичкој групи "Параграф 88", након што је видела видео снимке на којима туку стране држављане из Централне Азије, које су снимили и поставили на интернет. 

Нападачи нису знали да њихове преговоре прати руска полиција, а када су стигли на место састанка да узму аванс и јуришне пушке, привели су их специјалци.

Међу десет особа које су укључене у случај, неки су признали одвојене нападе, али негирају да су планирали покушај убиства Симоњанове, пише "Комерсант". 

Оптужени су тврдили да су хтели да им се плати унапред, али нису добили новац када су отишли ​​да узму оружје из скровишта.

Лист је именовао Михаила Балашова и Јегора Савељева као осумњичене организаторе групе. Двојица мушкараца оптужена су за покушај атентата из политичких разлога, илегалну трговину оружјем, изазивање мржње, као и тероризам и екстремизам. 

Још у априлу, СБУ – кијевски наследник совјетског КГБ-а – најавила је нову кривичну пријаву против Симоњанове, оптужујући је да је "пропагандиста" која подстиче "руске наративе" и угрожава украјински суверенитет.

Они, без доказа, тврде како је Симоњан позивала на "масовна убиства украјинске деце" у децембру 2023. године.

У ранијој објави на друштвеним мрежама, Симоњанова је рекла да би Украјинци тешко могли да оправдају убиство новинарке и мајке неколико деце – те да ове лажне оптужбе за наводно њено подстицање на насиље служе да учине да атентат на њу "изгледа пријатније".

image