Путин на састанку са директором "Ростеха": Производи се најтраженије наоружање за војску у СВО

Директор државне корпорације је известио председника Русије о резултатима рада корпорације за 2023. годину, а навео је и главне правце њених тренутних активности

"Ростех" је главна компанија која испуњава производњу оружја за потребе државе, укључујући и најтраженије наоружање потребно војницима у зони Специјалне војне операције, рекао је директор државне корпорације Сергеј Чемезов на састанку са председником Русије Владимиром Путином.

Директор државне корпорације која учествује у решавању националних проблема у циљу јачања безбедности, одбрамбене способности и индустријске независности Русије је известио председника о резултатима рада корпорације за 2023. годину, а навео је и главне правце њених тренутних активности.

"За потребе Министарства одбране су испоручени нови авиони Су-34, Су-57, Су-35, Ил-76, Јак-130, Ми-28, Ка-52 хеликоптери и тенкови Т-90М 'прорив'. Повећан је обим производње војне опреме, самоходне артиљерије и муниције", навео је директор.

Дронови "суперкам" у верзији камиказа-дрона успешно се примењују на фронту, додао је Чемезов.

"Дрон 'суперкам' је најновија верзија, производи се у две верзије – обавештајни и дрон-камиказа. Буквално смо за пет месеци избацили ове дронове, направили смо постројење за производњу површине 30.000 квадратних метара и тамо се сада активно производе. И успешно се примењују у зони СВО", рекао је Чемезов руском председнику.

До сада је произведено 1.000 оклопних возила 3-СТС "ахмат", а производе се и роботизована возила за превоз рањеника и оружја, додао је директор.

Поред тога, компанија је произвела оклопни камин за транспорт специјалних и опасних метерија "неруса", који се већ производе масовно, нагласио је..

Државна корпорација производи више од 150 врста медицинске опреме за различите области медицине, а такође развија лекове и вакцине против низа инфекција, подсетио је Чемезов.

Ниво технолошке суверености и супституције увоза се систематски повећава, а у току је замена страних компоненти домаћим, навео је директор.

Што се тиче цифара, и њима можемо да се похвалимо, рекао је Чемезов и навео: "Консолидовани приход корпорације је порастао за скоро 34 одсто и износи 2.840 милијарди. Надамо се да ћемо већ 2024. године, прећи границу од три трилиона. Повећана је и наша нето добит која износи 60.100 милиона. Нажалост, ово још није велики профит, али то, пре свега, указује на то да имамо велики обим државних одбрамбених уговора."