Русија

"Пут ка звездама" са РТ: Шта су Московљани питали космонауте у уживо преносу?

Телевизијски канал РT у сарадњи са државном корпорацијом "Роскосмос" покренуо је јединствени међународни пројекат "Starbound. Пут до звезда"

Први пут у историји, становници три континента – Јужне Америке, Евроазије и Африке – имају прилику да уживо поставе питања руским космонаутима на Међународној свемирској станици, (МСС) у оквиру пројекта "Starbound. Пут до звезда" који је РТ покренуо са "Роскосмосом".

Нова епизода јединственог међународног пројекта који је реализовао РТ у сарадњи са државном корпорацијом "Роскосмос", посвећена је историји космичког програма Русије.

Олег Кононенко, руски космонаут на Међународној космичкој станици (МКС), који је поставио светски рекорд у укупном времену проведеном у орбити, одговарао је на питања Руса који су се окупили на Црвеном тргу у оквиру телемаратона.

У програму "Пут ка звездама", Олег Кононенко је испричао какве биљке расту на космичкој станици, какав је звук космоса, какви су се експерименти над птицама спроводили, да ли је могуће плакати у нултом степену гравитације...

Говорећи о томе када ће људи моћи слободно да путују Земљином орбитом, космонаут је изнео своју претпоставку: "Мислим да оваква будућност није толико далеко и да ће се највероватније све то догодити у следећих 30 до 50 година."

У новој епизоди емисије, гледаоци могу да сазнају шта је претходило стварању космичке станице и какви се експерименти тренутно изводе тамо.

Поред тога, космонаут Константин Борисов, снимио је кратку екскурзију за читаоце РТ и показао најдужу путању којом се космонаути крећу унутар Међународне свемирске станице.

Све епизоде овог програма ће бити доступне на свим верзијама РT на различитим језицима, као и на друштвеним мрежама канала.

РТ је 2016. године први у свету "послао" своје гледаоце у свемир када им је показао јединствене панорамине кадрове Земље, који су били снимљени на станици МКС заједно са "Роскосмосом" и РКК "Енергија". Први панорамски видео снимљен 2018. године у отвореном космосу под називом "СПАЦВАЛК 360", освојио је престижну награду "шортли авардс".

image