Русија

Путин одобрио новчану награду учесницима СВО

Војна лица која су склопила уговор о учешћу у Специјалној војној операцији од 1. августа до 31. децембра добиће једнократну награду у износу од око 4.000 евра, а препоручено је и руководству руских региона да успостави сопствену исплату из локалног буџета
Путин одобрио новчану награду учесницима СВО© Tanjug/Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Председник Русије Владимир Путин потписао је указ о једнократној исплати 400.000 рубаља (око 4.000 евра) војним лицима која су склопила уговор о учешћу у Специјалној војној операцији од 1. августа до 31. децембра, а одговарајући документ је објављен на веб страници правних информација.

Како се наводи, наплата се утврђује за Русе и странце који су склопили уговор са Оружаним снагама Русије од 1. августа до 31. децембра 2024. године "на период од годину дана или дуже за извршавање задатака Специјалне војне операције на територији Доњецке Народне Републике, Луганске Народне Републике, Запорошкеи  Херсонскр области и Украјине.

Истовремено, руководству руских региона је препоручено да успостави сопствену исплату из локалног буџета - такође у износу од 400 хиљада рубаља.

Како се истиче у председничком декрету, нова савезна исплата неће бити комбинована са оном која је успостављена у новембру 2022.

Војном особљу Оружаних снага РФ и Националне гарде, који су склопили уговор почев од јесени 2022, биће исплаћен паушални износ од 195.000 рубаља (више од 2.100 евра).

image