Русија

Захарова оштро критиковала МОК: О учешћу на Олимпијади се одлучује на основу двоструких стандарда

Званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова је коментарисала одговор МОК-а на палестинску притужбу због одлуке да се Израел такмичи на Олимпијским играма
Захарова оштро критиковала МОК: О учешћу на Олимпијади се одлучује на основу двоструких стандардаwww.globallookpress.com © MFA Russia

Званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова прокоментарисала је саопштење Међународног олимпијског комитета (МОК) којим је одбио да размотри жалбу Палестине на учешће Израела на такмичењу уз образложење да се у свету води много ратова и да не може свака жалба да буде размотрена.

Захарова је на Телеграму набројала случајеве кад је могло, а који указују на двоструке аршине који уништавају правни режим за пријем спортиста на међународна такмичења и, према њеним речима, представљају поделу на основу националности.

Захарова је подсетила да је портпарол МОК-а Марк Адамс на палестинску притужбу о одлуци да се Израел такмичи на Олимпијским играма одговорио правдајући се: "У свету се води између 20 и 30 ратова. Да смо слушали жалбе свих екипа, нико не би учествовао на Играма. Али наша професија је спорт, ми се удаљавамо од политике".

"Хајде сада да прођемо кроз историју проблема", навела је Захарова, наводећи да избијање војних сукоба и борби нису увек били разлог за избацивање репрезентација.

Историја двоструких аршина

Подсетила је на Олимпијске игре 1956. у Мелбурну, када су се тимови Француске и Велике Британије такмичили, иако су се њихови контигенти, између олимпијских коњичких такмичења и главног дела Олимпијаде у Аустралији, извршили инвазију на Египат и водили активна непријатељства.

Подсетила је и да су САД учествовале на Олимпијским играма у Токију (1964), Мексико Ситију (1968) и Минхену (1972) иако су учествовале у Вијетнамском рату.

"Американци нису престајали да бомбардују Северни Вијетнам од марта 1965, чак ни за време Олимпијских игара у Мексико Ситију. Налог о прекиду бомбардовања дат је тек по завршетку такмичења. Ипак, није било санкција МОК-а", написала је Захарова.

Такође, 2003. године почела је америчка војна операција у Ираку, која се поклопила са одржавањем неколико Олимпијских игара – 2004. у Атини, 2006. у Торину, 2008. у Пекингу, 2010. у Ванкуверу, 2012. у Лондону – али ипак није било осуде МОК-а, додала је она.

Украјина, која је у активном грађанском рату од 2014. године, није искључена са Олимпијских и Параолимпијских игара у Сочију 2014. године, у Рио де Жанеиру 2016. године, у Пјонгчангу 2018. године, у Токију 2020. године и у Пекингу 2022, навела је Захарова.

Ипак, постоји разлика – МОК је више пута суспендовао тимове из других земаља са Олимпијада из различитих разлога, суштински се мешајући у унутрашњу политику држава, закључила је Захарова и навела неколико примера:

"Олимпијске игре у Токију 1964. године су се одржале без Индонезије и Демократске Народне Републике Кореје које су дисквалификоване због учешћа у 'Играма нових сила у развоју', које су организоване 1963. у Џакарти на иницијативу индонежанског председника Сукарна за земље са 'антиимперијалистичком оријентацијом' и представљале су својеврсну алетернативу", навела је Захарова.

Такође, авганистанском тиму 2000. године није дозвољено да учествује на Летњим олимпијским играма у Сиднеју због дискриминације жена.

Притом, МОК је 2021. године најавио суспензију Националног олимпијског комитета ДНРК до краја 2022. године, додала је Захарова и подсетила да је та одлука уследила због одбијања земље да се такмичи на Летњим олимпијским играма 2020. у Токију због, како је то корејска страна објаснила, забринутости за здравље својих спортиста услед пандемије корона вируса.

МОК је 2022. суспендовао Гватемалу због правних несугласица између локалног Уставног суда и Националног олимпијског комитета земље након избора председника НОК-а Гватемале, додала је Захарова.

Подела на основу националности

"Испоставља се да када либералне демократије уништавају другачије од себе, то, са становишта МОК-а, није довољан разлог за искључење. Али када либералним демократијама не одговара да се боре, користе се санкције, укључујући притисак МОК-а", оценила је Захарова.

Након саопштења МОК-а упућеног Палестини, где умире на десетине хиљада цивила, разумни људи задрхтали су од крајњег степена отвореног цинизма званичника светског спорта које је Запад купио, закључила је Захарова.

Утолико горе, због одлуке МОК-а да не дозволи Русији и Белорусији учешће на Олимпијским играма у Паризу 2024. што је еклатантан случај политике расне дискриминације и двоструких стандарда Комитета, који уништава правни режим за пријем спортиста на међународна такмичења, додала је Захарова и закључила:

"Очигледно је да овакви поступци МОК-а представљају поделу на основу националности", навела је она.

image