Русија

Кремљ: Убице Исмаила Ханијеа не желе мир у региону

Дмитриј Песков је коментарисао убиство лидера палестинског Хамаса и изјаву Михаила Подољака о заинтересованости Кијева за преговоре са Москвом
Кремљ: Убице Исмаила Ханијеа не желе мир у регионуwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Русија одлучно осуђује напад на Техеран у којем је погинуо лидер палестинског Хамаса Исмаил Ханије, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Сматрамо да су такви напад усмерени против покушаја да се успостави мир у региону, шта више могу драстично да дестабилизују ситуацију која је ионако напета", рекао је Песков.

Претходно је заменик министра спољних послова Русије Михаил Богданов изјавио да је погибија Ханија апсолутно неприхватљиво политичко убиство које ће се веома негативно одразити на преговоре о Појасу Газе у Дохи и довести до даље ескалације напетости у региону.

Русија позива је све стране које су укључење у сукоб на Блиском истоку на уздржаност и да не предузимају кораке који могу да доведу до драматичне деградације безбедносне ситуације у у региону и изазову велики оружани сукоб.

Говорећи о руско-украјинском сукобу, Песков је истакао да је Русија и даље отворена за преговоре са Украјином.

"Руска страна остаје отворена за преговарачки процес", навео је Песков, коментаришући речи саветника канцеларије Зеленског Михаила Подољака који је рекао да је Кијев спреман за преговоре са Русијом али под условима да буду засновани на "концепцији међународног права".

"Било је сличних изјава различитих званичника, али никаквих детаљних објашњења о конкретном случају нисмо чули. Као и до сада, та тема се с времена на време подиже, али не дешава се ништа конкретно", навео је Песков.

Након уведене забране преговора са Русијом на законодавном нивоу и позива да се ситуација реши на фронту, Владимир Зеленски је у последње време имао неколико изјава у којима је потврдио да ипак постоји потреба за што скоријим постизањем мира у Украјини, као и да је његова земља спремна да преговара са руском страном, чак иако то подразумева руског председника Владимира Путина.

Што се тиче Русије, више пута је истицала да је спремна за преговоре и да их никада није одбила, а руски председник је средином јуна навео услове за моментални прекид ватре у Украјини.

image