Москва: Кијев по команди Вашингтона нафтом уцењује Мађарску и Словачку

Западни покровитељи Украјине су решили да прекину енергетску сарадњу Русије са оним европским земљама које и даље имају своје националне интересе и рационална економска разматрања, оценио је руски дипломата

Украјина уз одобрење западних покровитеља уцењује Мађарску и Словачку тако што блокира испоруке руске нафте гасоводом "Дружба", рекао је заменик директора одељења за информације и медије руског Министарства спољних послова Андреј Настасјин.

"Одлука режима Владимира Зеленског да прекине транспорт нафте у Мађарску и Словачку само сведочи о неодговорности Кијева и склоности за тривијалне уцене", рекао је Настасјин на брифингу

Транзит енергетских ресурса кроз Украјину је постао "дугме за манипулацију" кијевског режима, навео је Настасијин и додао да су западни покровитељи Украјине решили да прекину енергетску сарадњу Русије са оним европским земљама које и даље имају своје националне интересе и рационална економска разматрања.

Како је нагласио, притисак на руску компанију "Лукоил" чију нафту купују Мађарска, Чешка и Словачка поклопио се са дипломатским иницијативама Будимпеште која се показала као вољна за решавање сукоба у Украјини.

"Притисак се поклопило и са одбијањем Мађарске и Словачке да подрже још једну нелегитимну одлуку Брисела о антируским санкцијама", приметио је руски дипломата.

Кијев је 17. јула, уз зелено светло Вашингтона и ЕУ који су одлучили да изврше притисак на непоколебљиве Мађаре и Словаке, подигао улог – најавио је блокаду испорука нафте преко "Дружбе" из руске компаније "Лукоил", која не подлеже санкцијама ограничења ЕУ, оценио је Настасјин.

С друге стране, из Брисала су за руске медије потврдили да је блокирање "Лукуила" у интересу Европске комисије и да је то разлог пасивност ЕК.

И мађарски министар спољних послова Петер Сијарто је имао сличну изјаву када је оценио да блокирање испорука руске нафте Мађарској и Словачкој не потиче из Кијева, већ из Брисела који намерава да уцени земље које се залажу за мир.

"Прошло је више од недељу дана, а Европска комисија ништа није урадила. Постоје само две опције. Европска комисија је или преслаба да натера Украјину, државу кандидата, да поштује интересе две земље чланице ЕУ, или цела ова ствар није измишљена у Кијеву, већ у Бриселу. Ако је то, онда није украјинска влада, већ Европска комисија та која жели да уцени две земље које се залажу за мир", навео је Сијарто.

Због ограничења које је Кијев увео на транзит нафте из руског "Лукоила", словачка рафинерија "Словнафт" добијаће 40 одсто мање нафте за прераду него што је потребно.

С тим у вези, словачки премијер Роберт Фицо упозорио је да би рафинерија могла да престане са испорукама дизел горива Украјини као и да Братислава неће променити своје виђење украјинског сукоба.

Европска комисија је 5. децембра 2022. године, у оквиру санкција Русији, забранила морске испоруке руске нафте у земље ЕУ, али су Мађарска и Словачка осигурале право да руску нафту добијају нафтоводом до краја 2025. године, што је изазвало активно противљење Европске комисије.

Украјина је 17. јула обуставила транзит нафте компаније "Лукоил" преко своје територије у Мађарску и Словачку јер је ова компанија стављена на црну листу Кијева. Мађарска и Словачка добијају нафту из Русије преко нафтовода "Дружба".