Захарова о посети секретара Ватикана Украјини: Надам се да су чули његове речи у Кијеву

Ватикан је од почека руско-украјинског сукоба имао уравнотежен став и показивао је спремност да пружи сваку могућу помоћ за постизање мира и окончање сукоба, оценила је званична представница руског МСП-а

Званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова навела је да се Москва нада да је Кијев чуо аргументе државног секретара Ватикана Пјетра Паролина током његове посете Украјини.

"Од самог почетка украјинске кризе, Ватикан је заузео неутралан и уравнотежен став, изражавајући спремност да пружи сваку могућу помоћ за постизање мира и окончање сукоба", рекла је Захарова.

Руска страна се увек са пажњом и поштовањем односила према мировној иницијативи папе Франциска, за разлику од Владимира Зеленског, који је донедавно грубо одбијао посредовање Свете столице, истакла је Захарова.

Према њеним речима, папин изасланик је оценио такозвану "формулу мира" Зеленског као неодговарајућу и инсистирао је на обавезном учешћу Русије у дискусији о питањима мирног решавања.

"Паролин је изразио оно што је сваком здравом разуму било очигледно од самог почетка – без Москве и без њеног става, немогуће је постићи дугорочан и правичан мир", навела је Захарова.

Остаје само да се надамо да су у Кијеву чули речи кардинала, закључила је она.