Русија

Руски амбасадор у Израелу: Немогуће да САД нису знале за израелски план убиства Ханијеа

Не треба судити по изјавама западних званичника, већ по њиховим делима, а акције Вашингтона на Блиском истоку, попут повећања испорука оружја и подстицања на елиминацију појединих лица, не уклапају се уз политику стабилизације ситуације, навео је Анатолиј Викторов
Руски амбасадор у Израелу: Немогуће да САД нису знале за израелски план убиства Ханијеа© Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

Немогуће је да Вашингтон није био упућен, а можда чак и умешан, у израелске акције у Ирану и убиство лидера Хамаса Исмаила Ханијеа, с обзиром на ниво билатералних односа између САД и Израела, рекао је руски амбасадор у Тел Авиву Анатолиј Викторов за "Русија 24".

Израел, који је организовао убиство лидера палестинског Хамаса у Техерану, ужива подршку САД, рекао је руски амбасадор.

Са друге стране, САД се у тренутној ситуацији понашају апсолутно неодговорно, као "слон у стакленој радњи", оценио је дипломата.

Не треба судити по изјавама у западним медијима, већ по делима и шта тачно Вашингтон чини да успостави мир на Блиском истоку – а повећање испорука оружја и подстицање на елиминацију особа које су прогласили терористима не уклапа се уз стабилизацију ситуације, приметио је амбасадор.

Лоше је што многи процеси у свету, укључујући и ситуацију на Блиском истоку, зависе од Америке и тока изборне кампање у САД које немају интерес у успостављању мира и пружању помоћи народима и државама блискоисточног региона.

"То није нормално", рекао је Викторов, позвавши да се тај проблем превазиђе у току формирања новог, праведног светског поретка.

Ситуација на Блиском истоку је тренутно изузетно опасна, није лако угасити ватру, рекао је руски амбасадор и позвао на уздржаност – "једино што може да угаси тренутни пламен".

Европске и америчке дипломате позивају на решење сукоба оне силе које су апеловале на уздржаност, али су оне сада испровоциране, објаснио је Викторов у нади да би заједнички напори европских и руских дипломата могли да доведу до позитивног резултата у решавању сукоба.

Москва покушава да објасни израелским партнерима да ниједна држава Блиског истока не жели разбуктавање сукоба, потврдио је амбасадор.

image