Русија

Кремљ: Само захваљујући Путину извршена је размена затвореника са Западом

Председник Русије Владимир Путин сматрао да је неопходно да на аеродрому дочека размењене затворенике, јер је то почаст људима који служе својој земљи, казао је портпарол Кремља Дмитриј Песков
Кремљ: Само захваљујући Путину извршена је размена затвореника са Западом© Tanjug/

Оштар став руског председника Владимира Путина, који је инсистирао на размени затвореника, а не на предаји Американаца као гест добре воље, омогућио је да Руси буду ослобођени, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Према његовим речима, размена је договорена преко руске Федералне службе безбедности (ФСБ) и америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА). 

Песков је нагласио да оштар став Русије по питању могућности размене затвореника дао је резултате захваљујући којима су се руски грађани вратили у отаџбину.

"Оштар став руског председника Владимира Путина, који је инсистирао на размени затвореника, а не на изручењу Американаца као гест добре воље, омогућио је да Руси буду ослобођени", казао је Песков.

Он је навео да је амерички новинар Такер Карлсон својевремено тражио од Путина током интервјуа да преда, изручи Американце који су у том моменту били у затвору, али му је руски лидер одговорио да по том питању не може бити геста добре воље.

"Када предају наше, можемо говорити о размени", пренео је Песков речи руског председника.

Портпарол Кремља је додао да је Председник Русије Владимир Путин сматрао да је неопходно да на аеродрому дочека размењене затворенике, јер је то почаст људима који служе својој земљи.

"Ово је веома важно за оне људе који служе својој земљи, који су, након веома тешких искушења, добили прилику, захваљујући веома тешком раду многих људи, добили прилику да се врате у своју домовину", рекао је Песков новинарима, одговарајући на питање зашто се Путин овог пута састао са ослобођеним затвореницима.

Одговарајући на питање да ли је размена заробљеника између Руске Федерације и Запада знак да Москва може да направи било какве компромисе по питању Украјине, Песков је рекао да су преговарачки процес о размени затвореника и украјинско питање различите области рада.

"То су различите области рада и потпуно различите ситуације. Овај посао, који је вођен преко ФСБ-а и ЦИА, захтевао је веома сложене преговоре, састављање веома сложених, замршених ланаца, укључивање низа земаља. Али, ако говоримо о Украјини и сложенијим међународним проблемима, то су потпуно други принципи", указао је Песков.

Он је додао да је Путин позвао председника Белорусије Александра Лукашенка и лично му захвалио на помоћи у организацији размене заробљеника.

image