Министарство унутрашњих послова Русије: Рекордан ниво тероризма

Министарство унутрашњих послова пријавило је највећи број терористичких кривичних дела за скоро две деценије

Русија је у првој половини ове године забележила алармантан пораст злочина повезаних са тероризмом и екстремизмом, подаци су Министарства унутрашњих послова.

Према документу објављеном ове недеље на званичном сајту министарства, у земљи је од јануара до јуна 2024. забележено 1.651 злочин класификован као тероризам, што је скоро 40 одсто више у односу на исти период 2023. Министарство је навело да за исти период од 2006. до 2023. број оваквих дела не прелази 1.400. Претходни рекорд забележен је у првој половини 2022. године, када су евидентирана 1.332 кривична дела повезана са тероризмом.

Злочини повезани са екстремистичким активностима такође су достигли рекордан ниво. Од јануара до јуна регистровано је 819 таквих кривичних дела, што је скоро 12 одсто више у односу на исти период претходне године.

Злочини који се у Русији означавају као повезани са тероризмом укључују припрему за извођење терористичког напада, јавне позиве на тероризам и оправдавање тероризма, као и узимање талаца. Екстремистички злочини обухватају злочине почињене на основу политичке, идеолошке, расне, националне или верске мржње, или непријатељства према било којој друштвеној групи.

Руска Федерална служба безбедности (ФСБ) рутински објављује информације о спреченим терористичким заверама, углавном описујући осумњичене као људе повезане са исламистичким терористичким групама или украјинским националистима.

У јуну је директор ФСБ-а Александар Бортников открио да је ова агенција од избијања сукоба у Украјини, у фебруару 2022, спречила укупно 134 терористичка и саботажна акта само у централној Русији. У овом периоду, у земљи су деловале 32 међународне терористичке ћелије, навео је директор ФБИ.

Русија је прошлог марта доживела један од најсмртоноснијих терористичких напада у својој историји, када су четворица наоружаних терориста напала концертни простор у Крокус ситију, у близини Москве. Нападачи су пуцали у посетиоце, а затим су запалили зграду. У трагедији је погинуло 145 људи, а више од 500 је повређено.

Терористичка организација, позната као Исламска држава Хорасан (ИСИС-К) преузела је одговорност за напад, али ФСБ сматра да иза масакра стоји Кијев, који је користио исламисте као извршиоце.