Захарова о наредби ЕУ Кијеву да забрани транзит руске нафте: Све је закувано у САД

Званична представница руског Министарства спољних послова је напоменула да је "америчкој дубокој држави потребна потпуна зависност ЕУ" од енергетских ресурса

Препорука ЕУ Украјини да забрани транзит руске нафте одговара интересима САД, којима је потребна потпуна зависност Брисела од америчких енергетских ресурса, оценила је званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова, коментаришући речи мађарског министра спољних послова Петера Сијарта да је идеја забране транзита руског гаса кроз украјинску територију рођена у Бриселу.

"Додала бих да Вашингтон стоји иза Брисела", приметила је Захарова.

Америчка дубока држава жели потпуну зависност ЕУ од америчких енергетских ресурса јер то Вашингтону гарантује економске бонусе и политичку контролу над Европском унијом, објаснила је Захарова.

Управо зато су САД замрзеле контакте земаља чланица ЕУ са Русијом, закључила је.

Како је раније објаснио руски дипломата Андреј Настасјин, Кијев је 17. јула, уз зелено светло Вашингтона и ЕУ који су одлучили да изврше притисак на непоколебљиве Мађаре и Словаке, подигао улог – најавио је блокаду испорука нафте преко "Дружбе" из руске компаније "Лукоил", која не подлеже санкцијама ограничења ЕУ.

С друге стране, из Брисала су за руске медије потврдили да је блокирање "Лукуила" у интересу Европске комисије и да је то разлог пасивност ЕК.

Петер Сијарто је имао сличну изјаву када је оценио да блокирање испорука руске нафте Мађарској и Словачкој не потиче из Кијева, већ из Брисела који намерава да уцени земље које се залажу за мир.

"Прошло је више од недељу дана, а Европска комисија ништа није урадила. Постоје само две опције. Европска комисија је или преслаба да натера Украјину, државу кандидата, да поштује интересе две земље чланице ЕУ, или цела ова ствар није измишљена у Кијеву, већ у Бриселу. Ако је то, онда није украјинска влада, већ Европска комисија та која жели да уцени две земље које се залажу за мир", навео је Сијарто.