Русија

Руска застава постаје симбол наде: Прича једног Пољака- Руса у души (ВИДЕО)

Немачки држављанин коме је дозлогрдила дискриминација свега руског и нови вирус – русофобија, који је захватио целу политичку, финансијску и владајућу елиту, одлучио је да у свом дворишту подигне руску заставу и "одврне" химну
Руска застава постаје симбол наде: Прича једног Пољака- Руса у души (ВИДЕО)Getty © Alexander Aksakov

Немачки држављанин по имену Валдамер, одлучио је да отворено покаже да је Рус, али у души, с обзиром да је по рођењу Пољак – тако што је у свом дворишту подигао руску заставу и пустио националну химну.

Овом Русу у души је, како у писму наводи, дозлогрдио "бал вештица" који је виђен на отварању Олимпијских игара, као и забрана руских симбола, дискриминација свега руског, тачније нови вирус – русофобија, који је захватио целу политичку, финансијску и владајућу елиту. Стога је одлучио да изрази свој став, навео је Валдамер у писму.

"Купио сам јарбол за заставу висок осам метара и испред куће у центру нашег малог краја окачио сам нашу заставу – Заставу Руске Федерације, и то са орлом и натписом како је нико не би помешао са српском", написао је Валдамер.

Његове комшије су, како је написао, "нормалне" – неколико Немаца и две руске породице, са којима није имао проблема.

Али, око 200 метара од њега живи украјинска заједница која му је након подизања заставе гађала кућу петардама уз украјинску народну песму "Червона Калина" која је последњих година претрпела измене у тексту од који најпопуларнија верзија директно позива на "крваву кампању" против "Москве" као и песму "Батко наш" о украјинском нацисти Степану Бандери.

Напад украјинских комшија је и очекивао, а његови немачки овчари су их растерали и, како је навео, "лако изашли на крај са њима".

У свом писму је желео да пренесе "браћи Русима" да у Немачкој има нормалних људи који их разумеју и спремни су да се одупру "оргијама" чак и ако то носи озбиљне ризике.

"Надам се да ће овај видео који прилажем то моћи да покаже нашој браћи Русима. Нисмо сви покварена створења. Има оних који су спремни да бране мајчицу Русију. Без обзира на цену", написао је Валдамер.

Валдамер није желео да остане анониман, већ је храбро, упркос ризику, поделио своје податке, али руски новинар Александар Сосновски који је обелоданио снимак и писмо на свом Телеграму није подало презиме и адресу, јер се "плаши за живот аутора писма".

И портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова је обратила пажњу на поступак Валдамера и навела да "руска застава данас представља заставу наде".

image