Захарова о размени затвореника: САД називају себе светиоником демократије, а затвореници им умиру

Вашингтон не информишу Москву о приведеним грађанима у САД – према званичним информацијама тамо је приведено 70 Руса али то није реална цифра, навела је званична представница руског Министарства спољних послова

Америчке власти не сматрају да је потребно да обавесте Русију о притварањима и суђењу држављанима Русије у САД, рекла је званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова, коментаришући интервју са руским држављанином Романом Селезњевим који се у недавној размени између Русије и западних земаља вратио у домовину.

Према званичним подацима, у САД је приведено 70 Руса, али то није коначан податак, јер Вашингтон не пружа одговарајуће информације, рекла је Захарова за "Известија".

За такве случајеве руска страна често сазнаје од адвоката или од рођака жртава, или затвореници некако, преко медија или друштвених мрежа, успевају да обелодане своју ситуацију, објаснила је Захарова.

Осим тога, САД спречавају руске дипломате да обављају своје дужности, навела је Захарова.

Према њеним речима, да бисте посетили Русе у америчким затворима најмање једном месечно или једном у два месеца, морате да попуните огроман број докумената и да стално будете у комуникацији са званичним структурама.

Истовремено, запослене у дипломатској служби непрестано узнемиравају и прете одузимањем виза и ограничењем кретања, додала је портпарол.

"Људи у затворима су буквално одсечени од спољашњег света. Говоре им да Русија наводно не размишља о њима, док им наше дипломате говоре истину – да нису напуштени, и да се држава бори за њих", нагласила је Захарова.

Говорећи о убиствима затвореника и сексуалном злостављању, Захарова је навела да у САД затвореници имају све врсте оружја у рукама.

Као пример је навела истрагу "Њујорк тајмса" о затворима у Алабами у којима "људи умиру".

Истовремено, САД су се дрзнуле да себе називају "светиоником демократије" и земљом која је наводно најзабринутија за људска права, а годишње објављују извештаје о затворима у различитим деловима планете, а о ситуацији у својој земљи ћуте, приметила је Захарова.

"Када ће САД посветити бар један извештај својој земљи, који ће бити послат међународним организацијама, и када ће показати свету како су успеле да их превазиђу? То ће бити разлог да друге земље почну да се угледају на Вашингтон", нагласила је Захарова.