"Ростех" упоредио руске Су-35С и Су-57 са Ф-16: Нису ривал нашим ловцима, сви ће бити уништени

У директном ваздушном боју наши авиони су супериорнији у односу на америчке ловце, саопштила је државна корпорација

Руски ловци Су-35С и Су-57 су супериорнији од америчких авиона Ф-16 у ваздушној борби, објавила је државна корпорација "Ростех" на Телеграму.

Додају да ловци Ф-16 који су недавно испоручени Кијеву на крају ће бити уништени.

"Ако погледате карактеристике америчког авиона, закључак је јасан: он није ривал Су-35С, да не говоримо о Су-57. У директном ваздушном боју наши авиони су супериорнији у односу на америчке ловце. Ф-16 није најновија летелица, али то није разлог за радост и опуштање. Ловац може да носи савремене ракетне системе и може да створи много проблема. Ипак, коначан резултат за њих, као и за осталу западну технику, биће један – уништење", саопштила је државна корпорација.

Како јавља британски "Економист", Украјина је већ добила 10 борбених авиона Ф-16 из западних земаља, а до краја године њихов број ће се повећати на 20. Како наводи часопис, украјинске власти ће моћи да рачунају на 79 ловаца Ф-16. Запад ће наставити да испоручује авионе у фазама током 2025. године.

Руски председник Владимир Путин је раније саопштио да испоруке Кијеву новог наоружања, укључујући и Ф-16, неће променити ситуацију на фронту, већ ће довести до одлагања сукоба. Такође је напоменуо да ће ови ловци, ако се појаве у Оружаним снагама Украјине, горети на исти начин као и друга војна техника коју толико Запад рекламира.