Расту тензије на Блиском истоку: Амерички војници рањени у ракетном нападу на базу у Ираку

Ракете су погодиле ваздушну базу Ел Асад

Најмање петоро америчких војника рањено је у ракетном нападу на ваздушну базу Ел Асад у Ираку, у којој су смештене америчке и коалиционе трупе, рекао је званичник америчке одбране.

Напад је уследио у тренутку кад Израел и САД премештају снаге у региону у ишчекивању иранске одмазде, за коју су амерички званичници рекли да би могла да буде усмерена и на америчке базе и интересе у региону.

"Можемо да потврдимо да је данас дошло до ракетног напада на америчке и коалиционе снаге у ваздушној бази Ел Асад у Ираку", рекао је званичник у понедељак. "Прве индиције су да је неколико америчких припадника рањено. У току је процена штете".

Ел Асад је током прошле године више пута била на удару група које подржава Иран, пише "Политико". Од октобра до јануара, америчке и коалиционе трупе претрпеле су више од 150 напада, што је кулминирало јануарским нападом на америчку испоставу у Јордану у којем су убијена три америчка војника.

Као одговор, САД су покренуле велики контраудар на циљеве широм Ирака и Сирије.

Блиски исток је на ивици свеопштег сукоба након убиства највиших лидера Хезболаха и Хамаса. Израел је преузео одговорност за прво убиство у Бејруту, али не и за ликвидацију политичког лидера Хамаса у Техерану.

Да би се припремио за очекивани ирански одговор на атентате, министар одбране САД Лојд Остин послао је у регион носач авиона УСС "Абрахам Линколн", који тренутно патролира Пацификом, и његову пратњу разарача, заједно са додатном ескадрилом борбених авиона.