Русија

Украјински диверзанти претрпели пораз у нападу на Курску област: Руси их натерали на повлачење

Украјинска војска је од 8 часова помоћу готово триста војника и уз подршку 11 тенкова и 22 оклопна возила извела нападе на руске положаје у Курској области

Украјинска диверзантско-обавештајна група претрпела је пораз и повукла се на своју територију након што је покушала да нападне Курску област, саопштило је Министарство одбране.

Украјинска војска активирала је последње резерве на граници са Курском области, саопштио је командант специјалних снага "Ахмат" Апти Алаудинов.

"Мислим да ћемо у наредним данима уништити ове ресурсе, резерве које је непријатељ акумулирао. У принципу, за нас је то вероватно ситуација када ћемо уништавањем ових ресурса већ доћи до циља по завршетку СВО", објавио је он на Телеграму.

Раније је саопштено да је украјинска ДРГ  поражена и да се повукла  на своју територију након покушаја напада на Курску област. Министарство одбране  објавило је  снимак уништавања опреме Оружаних снага Украјине на граници Курске области.

"Данас је непријатељ поново покушао да упадне на територију Курске области Руске Федерације. Непријатељу је нанет пораз артиљеријском ватром, ударима војне авијације и употребом јуришних беспилотних летелица", саопштило је Министарство одбране.

Претрпевши губитке, Украјинци су се повукли на своје положаје и то након што су их, на граници Русије, блокирале јединице руске војске.

Претходно је руско министарство објавило да јединице руске војске и граничари одбијају нападе украјинске војске у Курској области, а на подручје борби на државној граници Русије и Украјине у овој области послате су и резервне јединице.

"Трупе које покривају државну границу, заједно са јединицама граничних трупа ФСБ Русије, одбијају нападе и гађају непријатеља у зони државне границе и резерви у Сумској области", наводи се у саопштењу.

Према извештају, украјинска војска је од 8 часова јутрос помоћу готово 300 војника и уз подршку 11 тенкова и 22 оклопна возила извела нападе на руске положаје у Курској области.

Оружане снаге Русије уништиле су шест тенкова, два оклопна возила пешадије, четири оклопна транспортера и три возила "козак" које су украјинске снаге користиле у нападу.

Претходно је погранична служба ФСБ Русије саопштила да је одбила оружану провокацију на граници Курске области.

Припадници обавештајне службе приметили су да су погранична насеља у овој области била под ватром.

Шеф Истражног комитета Русије Александар Бастрикин наредио је покретање кривичног поступка за гранатирање насеља у Курској области.

"Истражни комитет Русије ће утврдити све околности инцидента и круг лица умешаних у извршење злочина", наводи се у саопштењу.

Како је саопштено из ресора, гранатирани су стамбени и административни објекти, као и цивилна инфраструктура, што је за последицу имало смрт и повреде међу цивилима.

Подсећања ради, раније током дана вршилац дужности гувернера Курске области Алексеј Смирнов је на свом Телеграм каналу написао да руске снаге безбедности нису дозволиле продор украјинских јединица на територију РФ.

"Данас из Суџанског и Корењевског округа стижу информације о покушајима Оружаних снага Украјине да се пробију на територију Курске области. Војници Граничне службе ФСБ и Оружаних снага РФ спречили су пробој границе", написао је он.

image