Русија

МСП Русије: Рјабков није говорио о припреми атентата на Путина

Министарство спољних послова је апеловало на представнике медија да детаљно провере објављене информације како би избегли погрешна тумачења
МСП Русије: Рјабков није говорио о припреми атентата на Путина© Vladimir Baranov/Globallook Press

Министарство спољних послова Русије поручило је да су поједини медији погрешно интерпретирали изјаву заменика шефа руске дипломатије Сергеја Рјабкова који је одговарао на питање да ли је Кијев припремао атентат на руског председника и министра одбране Владимира Путина и Андреја Белоусова, наводно на главној поморској паради у Санкт Петербургу 28. јула.

Наиме, 5. августа појавили су се медијски извештаји који се односе на изјаву Рјабкова да је "припреман атентат на Путина и Белоусова на главној поморској паради у Санкт Петербургу 28. јула".

Међутим, појединци нису навели тачан цитат заменика министра.

Из министарства су нагласили да Рјабков није одговорио потврдно на питање о припреми атентата на главној поморској паради, признајући само да постоји "одређена веза са таквим догађајима".

Одговарајући на питање новинара канала "Русија 1" , Рјабков је поручио следеће:

"Могу да кажем да је, према неким знацима, стигао сигнал који је са руске стране послат Вашингтону – и колико разумем, не само Вашингтону, већ и неким другим престоницама које контролише Вашингтон. Избегли смо нову ескалацију. Али та конкретна епизода је веома узнемирујућа. Као и обично, планирано је у вези са нашим унутрашњим дешавањима како би нанели максималну штету и добили максималан медијски ефекат који им је потребан. Та епизода је прошла хвала Богу. Односно, очигледно је утицао сигнал нашег војног врха и министра одбране америчком колеги."

Министарство је апеловало на представнике медија да детаљно провере објављене информације како би се избегла погрешна тумачења.

"Уколико се појаве недоумице, топло препоручујемо да се за додатна појашњења обратите Министарству спољних послова Русије", додали су.

Претходно је шеф главног обавештајног одељења украјинског Министарства одбране Кирил Буданов рекао да су украјинске специјалне службе безуспешно покушале да убију Путина.

image