И даље грми у Курској области: Руски граничари и војска одбијају агресију

Руске снаге пресецају непријатељска појачања која би могла да буду умешана у нападе на насеља у Курској области

Од јутрос је у Курској области на снази узбуна за ракетну опасност. Украјински диверзанти покушавају да пробију границу у Суџанском и Корењевском округу, али руске снаге одбијају агресију, навео је вршилац дужности губернатора Алексеј Смирнов на Телеграму.

"Ако сте код куће, морате се склонити у просторије без прозора са чврстим зидовима попут ходника, купатила, остава. Ако сте напоље, идите у најближу зграду или склониште", поручио је Смирнов грађанима Курске области.

Федерална служба безбедности Русије (ФСБ) је потврдила да су Оружане снаге Украјине починиле провокацију гранатирањем пограничних села, али су граничари и војска предузели мере да одбију агресију.

Украјинска војска је током ноћи нападала насељена места у Курској области, која се налазе у непосредној граници, навео је ратни дописник Јевгениј Поддубниј за "Вести". 

Ситуација је и даље напета, додао је и потврдио да руске снаге одбијају напад Оружаних снага Украјине у Сумској области.

"Наша артиљерија и оперативно-тактичка авијација активно нападају позадинске положаје непријатеља у Сумској области. Наша група која покрива државну границу одсеца непријатељска појачања која би могла да буду умешана у нападе на насеља у Курској области која се налазе у непосредној близини границе. Нанели смо удар на концентрацију војске кијевског режима, где је било смештено око 400 украјинских војника, опрема и муниција", написао је Јевгениј Подубни на свом Телеграму

То је потврдио и координатор руске организације која делује на територији Украјине Сергеј Лебедев.

"У току ноћи у јутра су изведени велики напади на Сумску област и потпуно је уништено непријатељско складиште муниције у предграђу Сума. Погођена је и већа група украјинских војника, која је бројала преко 400 људи. За сада се не зна да ли је ико преживео", навео је Лебедев.

У гранатирању Курске области повређено је 24 људи, међу којима је шесторо деце, потврдили су из руског Министарства здравља. Хоспитализовано је 13 људи, међу којима је троје деце, наводи се у саопштењу.

Како је рекао Андреј Локтионов, заменик главног лекара Курске регионалне мултидисциплинарне клиничке болнице за хируршки рад, жртве су углавном цивили који живе у Суџанском и Корењевском округу.

Кијевски режим је у току ноћи дроном напао аутомобил хитне помоћи, због чега је погинуо возач и болничар, а лекар је рањен, навео је вршилац дужности губернатора. 

"Наши лекари су прави хероји, а терористе који нападају хитну помоћ сигурно ће стићи казна. Изражавам искрено саучешће породицама и пријатељима жртава", написао је Алексеј Смирнов на Телеграму.

Шта се дешава у Курској области

Вршилац дужности гувернера региона Алексеј Смирнов известио је претходног јутра о покушају украјинских диверзаната да пробију границу у Суџанском и Корењевском округу Курске области.

Федерална служба безбедности Русије (ФСБ) је потврдила да су Оружане снаге Украјине починиле провокацију гранатирањем пограничних села, али су граничари и војска предузели мере да одбију агресију.

Руско Министарство одбране је саопштило да је јуче у 8 ч око 300 украјинских војника, уз подршку 11 тенкова и више од 20 оклопних борбених возила, напало положаје јединица које покривају државну границу у области села Николајево-Дарјиино и Олешња, које се налазе у непосредној близини границе са Украјином у Курској области.

Руске оперативно-тактичка и јуришна авијација напала је концентрације непријатељских снага у рејонима села Басовка, Журавка, Хотењ, Јунаковка, Беловоди и Храповшчини у Сумској области. Војна авијација је гађала непријатељска оклопна возила и резервну групу.

Као резултат тога, руске трупе су уништиле 16 јединица украјинске оклопне технике.

Смирнов је синоћ рекао да је ситуација на граници у Курској области и даље напета и да борбе и даље трају.