Захарова: Прогон естонске новинарке потребан Западу како би се застрашили сви који мисле другачије

Затварање Светлане Бурцеве је политичка прича која је неопходна како би се око информација о Русији и из Русије створила токсична позадина, оценила је званична представница руског Министарства спољних послова

Прогон новинарке Светлане Бурцеве која је сарађивала са бројним руским медијима, још је један "политичко наређење" за естонске власти с циљем да се сузбије свако другачије мишљење, рекла је званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова за радио Спутњик.

"Ово је још једна политичка прича и политичка поруџбина која је неопходна како би се око информација о Русији и из Русије створила токсична позадина", оценила је Захарова.

Према њеним речима, то је неопходно како би се застрашили они који раде у тој области и како би свима било јасно да за сваку активност која се не уклапа у постојећи "мејнстрим наратив" колективног Запада, људи могу да плате мирним животом – слободом.

Захарова је напоменула да су естонске власти овим кораком "погазиле све што су навеле као принципе којима су посвећене".

Наиме, естонско тужилаштво је оптужило Бурцеву за кршење режима санкција Европске уније и велеиздају, због чега је новинарка у притвору од почетка марта, али је пред суд изведена тек ове недеље. Суђење јој је заказано за 1. новембар. Ако буде проглашена кривом, прети јој казна до шест година затвора.

Буртсева (57) је радила за "Спутњик Естонија" све док га Талин није забранио 2019. Потом је, наводно, писала за портал "Балтњуз", за који естонске власти тврде да је део санкционисане медијске групе "Расија севодња".