Русија

Наришкин: Русија је на размену заробљеника чекала скоро две године

Руска Спољна обавештајна служба размену доживљава као догађај од посебног значаја
Наришкин: Русија је на размену заробљеника чекала скоро две године© Tanjug/Kirill Zykov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Москва је чекала на размену затвореника између Русије и НАТО земаља годину и седам месеци, рекао је директор руске Спољне обавештајне службе Сергеј Наришкин.

Највећа размена заробљеника између Русије и западних земаља од Хладног рата је за руску службу догађај који може да утиче на будућност, навео је Наришкин.

Русија и Белорусија су 1. августа у Анкари размениле затворенике са САД, Норвешком, Немачком, Пољском и Словенијом уз посредовање турске Националне обавештајне службе.

У Русију се вратило осам држављана и двоје деце брачног пара који је био затворен у Словенији. Заузврат, Москва и Минск су ослободили 16 људи.

Председник Русије Владимир Путин дочекао је на аеродрому размењене грађане Русије, захвалио им на томе што су поштовали дату заклетву и уверио их да домовина ни на секунд није заборавила на њих.

Међу осам људи који су били ухапшени, а неки и осуђени, на Западу се посебно издваја Вадим Красиков. Он је постао познат широј јавности 2019. године, када је ликвидирао терористу Зелимхана Хангошвилија, који се борио на страни сепаратиста за време Другог чеченског рата. 

image