Русија

РТ у Курску: Упркос упозорењу за ваздушну опасност, десетине људи чекају у реду да дају крв (ВИДЕО)

Ситуације на руској граници и даље је сложена, а настављају се и тешке борбе, каже репортер РТ Игор Жданов

На Црвеном тргу, данас од 10 часова, у Курску је постављена мобилна станица за трансфузију крви, наводи новинар РТ Игор Жданов.

"Десетине људи су у реду да дају крв. Сада младић у црвеној мајици детаљно објашњава о исхрани даваоца крви, шта сме, а шта не сме да једе уколико планира да да крв. Уколико су та правила исхране прекршена, људи не могу да дају крв и бришу их са списка", објашњава Жданов.

Како је навео, након разговора са вршиоцем дужности главног лекара регионалног клиничког центра за крв Јулијом Алексејевом, тренутно има довољно крви, али мобилни пункт радиће све док људи долазе.

"Данас ћемо радити док има људи, примаћемо све" казала је Алексејева, појашњавајући да ће лекари пратити и стање самих давалаца, који су под стресом, а и уморни.

Жданов истиче да је оно што га је највише изненадило то што људи нигде не одлазе, упркос томе што се већ неколико пута огласила сирена за ваздушну опасност.

"Људи се наставили да стоје у реду. Не знам колико је та одлука исправна. Наравно, боље је да се склоните када чујете упозорење о ваздушном нападу, али ово говори нешто о духу народа Курска", истакао је.

Према његовим речима, ситуације на руској граници и даље је сложена, као и да се настављају тешке борбе.

Он је додао да се у локалним јавним четовима објављује огроман број предлога у вези са смештајем избеглица и оних који напуштају Суџу, као и оних који напуштају подручја која тренутно захваћена ратом.

image