Русија

Руски ратни репортер Јевгениј Подубни рањен у Курској области

Подубни је преживео напад дроном на његов аутомобил док је извештавао из Курске области и примљен је у болницу
Руски ратни репортер Јевгениј Подубни рањен у Курској областиwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Новинар и ратни репортер ВГТРК Јевгениј Подубни рањен је данас у Курској области и примљен је у болницу, преносе РИА Новости.

Подубни је преживео напад дроном на његов аутомобил док је извештавао из Курске области.

"Подубни се налази у свесном стању и прима неопходну медицинску помоћ у једној од болница у Курску", саопштио је в.д. губернатора Курске области Алексеј Смирнов.

Претходно су посланик Државне думе Михаик Дељагин, бивши посланик Врховне раде и политичар Олег Царев, као и низ Телеграм канала на руском и српском језику објавили информацију да је Подубни погинуо, што се, срећом, испоставило нетачним.

Само неколико сати пре рањавања Подубни је редакцији послао репортажу о ситуацији у Курској области.

Изасланик руског Министарства спољних послова за злочине кијевског режима Родион Мирошњик истакао је да је напад на новинара Подубног услед кога је рањен могао бити намерно изведен, као и да ће овај ратни злочин бити истражен.

Подубни је извештавао са многих ратних жаришта, покривајући сукобе у Ираку, Авганистану, Сирији, Израелу и Појасу Газе, Абхазији, Јужној Осетији и Украјини.

Већ дуги низ година је аутор и водитељ емисије "Рат" ("Војна"), која се бави савременим сукобима. Аутор је бројних документарних филмова као што су "Битка за Сирију", "Цена пораза", "Отац" ("Батја"), "Палмира", "Алеп. Ослобођење" итд.

Такође се налази на позицији координатора хуманитарне организације "Руска хуманитарна мисија" у Сирији.

О сукобу у Украјини почео је да извештава још 2014. године. Најпре је радио у Кијеву током Мајдана, а после избијања сукоба у Донбасу извештавао је из градова на југоистоку Украјине. Од 2022. године и почетка Специјалне војне операције, Подубни извештава из зоне сукоба као ратни дописник Сверуске државне телевизијске и радиодифузне компаније (ВГТРК).

Руска Федерација му је доделила бројне награде, укључујући медаљу "За одважност", Орден за храброст и Орден "За заслуге према отаџбини" 4. степена.

На телевизији се запослио почетком двехиљадитих, где је најпре радио у информативним емисијама на каналу ТВ Центар, а 2011. године је прешао у ВГТРК, као специјални дописник ТВ канала "Росија 24" и "Росија 1".

image