Русија

Рањени ратни репортер пребачен у Москву на лечење: "Победа ће бити наша"

Рањени ратни извештач је пребачен на лечење у московски Институт за хитну медицину где ће бити на интензивној нези, потврдили су у престоничком одељењу руског Министарства здравља
Рањени ратни репортер пребачен у Москву на лечење: "Победа ће бити наша"© Гавриил Григоров/РИА Новости

Вршилац дужности гувернера Курске области Алексеј Смирнов објавио је први коментар из болнице ратног дописника Јевгенија Подубног, који је рањен током напада на ту област. 

"Све ће бити у реду. Дивни доктори. Генерално, раде одличан посао. Хвала вам што бринете за мене. И ја се увек бринем за вас. Дефинитивно ћемо победити. Победа ће бити наша! Све је у реду", објавио је Смирнов аудио-снимак на Телеграму.

Рањени ратни дописник је пребачен на лечење у Москву у Институт за хитну медицину "Склифосовски" где ће бити на интензивној нези, потврдили су у московском одељењу руског Министарства здравља.

Сверуска државна телевизијска и радиодифузна компанија (ВГТРК) претходно је јавила да се њен новинар и ратни репортер Јевгениј Подубни, који је рањен у Курској области, налази у тешком стању, позивајући се на извештаје лекара.

Појашњава се да су у болници Курск, где је Подубни одведен након украјинског напада дроном, спровели све неопходне студије о његовом лечењу.

Наиме, Подубни је преживео напад дроном на његов аутомобил док је извештавао из Курске области.

"Подубни се налази у свесном стању и прима неопходну медицинску помоћ у једној од болница у Курску", саопштио је в.д. губернатора Курске области Алексеј Смирнов.

Претходно су посланик Државне думе Михаик Дељагин, бивши посланик Врховне раде и политичар Олег Царев, као и низ Телеграм канала на руском и српском језику објавили информацију да је Подубни погинуо, што се, срећом, испоставило нетачним.

Само неколико сати пре рањавања Подубни је редакцији послао репортажу о ситуацији у Курској области.

Изасланик руског Министарства спољних послова за злочине кијевског режима Родион Мирошњик истакао је да је напад на новинара Подубног услед кога је рањен могао бити намерно изведен, као и да ће овај ратни злочин бити истражен.

Истражни комитет Руске Федерације је покренуо случај због „покушаја убиства и ометања легитимне професионалне делатности новинара“, рекла је званична представница новинске агенције Светлана Петренко.

Истражитељи предузимају све могуће мере да идентификују и приведу правди умешане у покушај покушаја Подубног, навела је Петренко.

image