Рањени ратни репортер пребачен у Москву на лечење: "Победа ће бити наша"

Рањени ратни извештач је пребачен на лечење у московски Институт за хитну медицину где ће бити на интензивној нези, потврдили су у престоничком одељењу руског Министарства здравља

Вршилац дужности гувернера Курске области Алексеј Смирнов објавио је први коментар из болнице ратног дописника Јевгенија Подубног, који је рањен током напада на ту област. 

"Све ће бити у реду. Дивни доктори. Генерално, раде одличан посао. Хвала вам што бринете за мене. И ја се увек бринем за вас. Дефинитивно ћемо победити. Победа ће бити наша! Све је у реду", објавио је Смирнов аудио-снимак на Телеграму.

Рањени ратни дописник је пребачен на лечење у Москву у Институт за хитну медицину "Склифосовски" где ће бити на интензивној нези, потврдили су у московском одељењу руског Министарства здравља.

Сверуска државна телевизијска и радиодифузна компанија (ВГТРК) претходно је јавила да се њен новинар и ратни репортер Јевгениј Подубни, који је рањен у Курској области, налази у тешком стању, позивајући се на извештаје лекара.

Појашњава се да су у болници Курск, где је Подубни одведен након украјинског напада дроном, спровели све неопходне студије о његовом лечењу.

Наиме, Подубни је преживео напад дроном на његов аутомобил док је извештавао из Курске области.

"Подубни се налази у свесном стању и прима неопходну медицинску помоћ у једној од болница у Курску", саопштио је в.д. губернатора Курске области Алексеј Смирнов.

Претходно су посланик Државне думе Михаик Дељагин, бивши посланик Врховне раде и политичар Олег Царев, као и низ Телеграм канала на руском и српском језику објавили информацију да је Подубни погинуо, што се, срећом, испоставило нетачним.

Само неколико сати пре рањавања Подубни је редакцији послао репортажу о ситуацији у Курској области.

Изасланик руског Министарства спољних послова за злочине кијевског режима Родион Мирошњик истакао је да је напад на новинара Подубног услед кога је рањен могао бити намерно изведен, као и да ће овај ратни злочин бити истражен.

Истражни комитет Руске Федерације је покренуо случај због „покушаја убиства и ометања легитимне професионалне делатности новинара“, рекла је званична представница новинске агенције Светлана Петренко.

Истражитељи предузимају све могуће мере да идентификују и приведу правди умешане у покушај покушаја Подубног, навела је Петренко.