Путин разговарао с председником Вијетнама: Потврђено јачање партнерства

Руски председник честитао је То Ламу избор за генералног секретара Централног комитета Комунистичке партије те земље

Руски председник Владимир Путин честитао је телефоном председнику Вијетнама То Ламу избор за генералног секретара Централног комитета Комунистичке партије те земље, саопштио је Кремљ.

"Председник Руске Федерације Владимир Путин је током телефонског разговора срдачно честитао председнику Социјалистичке Републике Вијетнам То Ламу избор на место генералног секретара Централног комитета Комунистичке партије Вијетнама и пожелео му успех у партијским и државним активностима", наводи се у саопштењу.

Осим тога, Путин и председник Вијетнама потврдили су заједничку посвећеност даљем јачању стратешког партнерства и договорили се да наставе личне контакте.

"Изражено је задовољство напретком у примени споразума постигнутих након државне посете председника Руске Федерације Вијетнаму 20. јуна, као и интеракцијом две земље у међународној арени, укључујући и узимање у обзир руског председавања у БРИКС-у", истакли су.

То Лам је постао трећи лидер земље након оснивача Социјалистичке Републике Вијетнам, Хо Ши Мин, који обавља највише партијске и владине функције у тој земљи.

Пре њега, место генералног секретара Централног комитета Партије неко време, 2018-2021, обављао је председник Вијетнама Нгујен Фу Тронг, који је преминуо 19. јула 2024.

Након смрти свог претходника, председник То Лам је привремено био на челу Вијетнамске комунистичке партије.