Русија

Власти Курске области: Ситуација је стабилна, непријатељске трупе се повлаче

Из пограничних региона је у привремене смештаје пребачено 1.500 становника, ситуација је под контролом руских снага, непријатељ се повлачи, рекао је вршилац дужности заменика гувернера Курске области
Власти Курске области: Ситуација је стабилна, непријатељске трупе се повлаче© Tanjug/Governor of Kursk region telegram channel via AP

Украјинска војска није напредовала ни метар у Курској области, напротив – непријатељске трупе се повлаче, рекао је вршилац дужности заменика губернатора Андреј Белостоцкиј за Први канал.

Руске јединице успешно уништавају технику и људство Оружаних снага Украјине, рекао је Белостоцкиј.

Ситуација у Курској области је стабилна и под контролом руских снага, навео је он и додао да у региону без престанка делује регионални оперативни штаб, као и да је јуче проглашено ванредно стање.

Из пограничних региона Курске области, у коју већ два дана покушавају да продру украјинске трупе, евакуисано је око 3.000 становника, а 1.500 њих се налази у центрима за привремени смештај, рекао је Андреј Белостоцкиј.

"Евакуисани су сви становници којима је то било потребно", рекао је Белостоцкиј.

За пријем становника Курске области припремљен је 21 центар за привремени смештај, додао је он и захвалио свим регионима Русије који су се одазвали и пружили помоћ. "Не постоји регион из ког нису звали и питали да ли нам треба помоћ", додао је Белостоцкиј.

У Суџанском округу борбе и даље трају, додао је он и рекао да се нада да ће се све завршити у наредна 24 сата.

Начелник Генералштаба Оружаних снага Русије Валериј Герасимов рекао је да украјинска војска покушава да заузме Суџански округ, а руско Министарство одбране је саопштило да је Украјина од почетка сукоба на Курском правцу изгубила до 660 украјинских војника и 82 оклопна возила.

image