Реакција УН о рањавању Подубног: Нападом на новинаре крши се Женевска конвенција

Све стране у сукобу морају да штите новинаре, а не да их директно нападају, поручила је званична представница канцеларије Високог комесаријата Уједињених нација за људска права

Напади на новинаре, чак и у ратним зонама, представљају кршење Женевске конвенције, изјавила је званична представница канцеларије Високог комесаријата Уједињених нација за људска права (ОХЦХР) Елизабет Тросел, коментаришући напад украјинских оружаних снага на ратног дописника Јевгенија Подубног.

"Упознати смо са извештајима о нападу на новинара који је рањен у Курској области 7. августа. Покушавамо да добијемо додатне информације. Иако не можемо да коментаришемо овај инцидент, суштина је да новинари који извештавају о сукобима имају заштиту у складу са међународним хуманитарним правом", рекла је Елизабет Тросел.

Како је подсетила, Женевска конвенција забрањује нападе на новинаре, чак и у ратним зонама.

Све стране у сукобу морају да штите новинаре, а не да их директно нападају, поручила је представница ОХЦХР-а и нагласила да новинарима морају да буду гарантована права чак и ако су заробљени током ратних дејстава.

Дописник Сверуске државне телевизијске и радиодифузне компаније (ВГТРК) Јевгениј Подубни рањен је јуче у пограничном региону Курске области у коју већ трећи дан покушавају да продру украјинске трупе.

Оружане снаге Украјине су дроном напале на аутомобил новинара који је том приликом тешко повређен. Пребачен је на интензивну негу у Курску регионалну болницу, где су обављена сва неопходна испитивања, а потом је послат на лечење у Москву у Институт за хитну медицину где ће бити на интензивној нези.

Изасланик руског Министарства спољних послова за злочине кијевског режима Родион Мирошњик истакао је да је напад на новинара могао да буде изведен намерно, као и да ће овај ратни злочин бити истражен.

Филмска екипа ВГТРК-а која је пратила Подубног није повређена.