Русија

Путин потписао: У Русији забрањено пропагирање дрога и дозвољено рударење криптовалута

У Руској Федерацији је забрањено пропагирање дроге у медијима и на интернету, док у уметничким делима за то мора да постоји уметничка намера оправдана жанром
Путин потписао: У Русији забрањено пропагирање дрога и дозвољено рударење криптовалутаGetty © Ra'uf Hussin

Руски председник Владимир Путин потписао је закон о забрани пропагирања дроге у медијима и на интернету, као и услове за њихово помињање у књижевности и филму.

Законом се забрањује промоција опојних дрога, психотропних супстанци и опојних биљака у медијима и на интернету као и ширење информација о начинима развоја, производње, употребе и набавке истих.

Сходно потписаном документу, рестриктивне мере се неће примењивати на књижевна и уметничка дела ако такве информације представљају део уметничке намере оправдане жанром.

Међутим, уметничко дело не би смело да садржи прихватање, симпатисање или истицање потребе употребе дрога, нити је дозвољено да указује на било какве предности њиховог коришћења.

Дакле, закон прописује да употреба дроге не сме да се оправдава нити да се представља као општеприхваћена норма понашања.

Свако литературно и уметничко дело које је настало након 1. августа 1990. године у делу где се помињу дроге мора да има ознаку која садржи информације о опасности по здравље од недозвољене употребе и забране законом.

Правило о пропаганди неће важити за специјализована медицинска и фармацеутска издања које садрже информације о употреби опојних дрога у медицинске сврхе. У овом случају, информације о наркотицима могу да буду садржане само у обиму који је неопходан за научну и образовну делатност.

Путин је потписао и закон којим ће се од новембра легализовати рударење криптовалута у Русији, а њиме је утврђен поступак и услови за обављање таквих послова.

Рударењем ће моћи да се баве руска правна лица и индивидуални предузетници укључени у регистар Министарства дигиталног развоја. А они који немају статус индивидуалног предузетника моћи ће да копају дигиталну валуту само ако не прелазе границу потрошње енергије коју је поставила влада.

Пиротом, рударење неће бити дозвољено предузетницима који су осуђени за кривична дела у привреди, за злочин с предумишљајем умерене тежине, тешка и посебно тешка кривична дела или ако се налазе на списку терориста и екстремиста.

Забрана важи и за правна лица чији оснивачи имају неку од горе наведених "особина".

image