Русија

Руска војска спречила десант преко Дњепра у Херсонској области

Према речима једног од руских бораца групе трупа "Дњепар", непријатељске снаге претрпеле су значајне губитке током покушаја искрцавања
Руска војска спречила десант преко Дњепра у Херсонској областиGetty © Libkos

Оружане снаге Русије осујетиле су покушај украјинске војске да уз помоћ више од 20 десантних чамаца пређе Дњепар у правцу Кинбурнскoг спруда, рекао је војник групе трупа "Дњепар" руске војске са позивним знаком "Икс" за РИА Новости.

"Непријатељ је око 4 сата ујутру покушао да форсира водену препреку у правцу Кинбурнског спруда. Наши извиђачи пратили су непријатељска дејства на десној обали Дњепра, а покушај десанта је осујећен", изјавио је он.

Према његовим речима украјинске снаге претрпеле су велике губитке.

"Непријатељ је претрпео значајне губитке. Украјинска војска је у операцији користила око 20 десантних чамаца. Део пловила Оружаних снага Украјине уништен је у удаљеној морској зони, а део је налетео на мине у близини приобалне линије одбране", рекао је војник.

Како наводи, четири чамца успела су да се приближе обали - два десантна и два за пружање ватрене подршке.

"Део чамаца је током десанта налетео на мине. Украјински војници који су се искрцали на обалу дочекани су снажном ватром руских оружаних снага. После тога, непријатељ је у току битке покушао да евакуише десантне уз помоћ још три чамца. Украјинска војска је изгубила 12 људи, а укупно 16 је покушало да се искрца", додао је он.

Подсећања ради, 7. августа гувернер Херсонске области Владимир Салдо известио је да су Оружане снаге Русије осујетиле покушаје украјинске војске да се искрца на Тендеровском спруду у Херсонској области. Тада је три од 12 чамаца украјинске војске потопљено, док се остатак повукао.

image