Нису научили лекције из Другог светског рата: Немачка возила поново на пољима Курске области

Министарство одбране Руске Федерације је у протеклих пар дана објавило неколико снимака борбених дејстава у Курској области, на којима се између осталог може видети уништавање три БВП "мардер" немачке производње

Оклопна возила немачке производње поново су се појавила у Курској области Руске Федерације, након готово 80 година од једне од највећих битака Другог светског рата која се одиграла у овом подручју, преноси "Билд" коментаришући упад украјинске војске на територију Русије.

Немачки лист, позивајући се на објављене видео снимке, наводи да је неколико борбених возила пешадије "мардер" примећено међу опремом коју украјинска војска користи у својој офанзиви покренутој у уторак. Посебно се истиче то што је руско Министарство одбране објавило снимке на којима се види како руски борци "лансетима" уништавају немачке оклопњаке.

Министарство одбране Руске Федерације је у протеклих пар дана објавило неколико снимака борбених дејстава у Курској области, на којима се између осталог може видети уништавање три БВП "мардер" и друге опреме украјинске војске. Возила су погођена док су се кретала по неасфалтираним путевима и шумским појасевима, у пограничним деловима Курске области.

Тако је и новинар "Билда", Јулијан Репке на друштвеној мрежи Икс написао да су "три 'мардера' страдала у руским нападима, свега неколико километара од границе - пошто су их украјинске снаге послале у битку без адекватне противваздухопловне одбране".

Вести о употреби немачког наоружања у нападима на територију Руске Федерације која је међународно призната, је изазвала помешане реакције у Немачкој. Шеф Комитета за одбрану у оквиру Бундестага Маркус Фабер, изјавио је да он нема проблем са таквим развојем догађаја, јер "свако оружје које се испоручи Кијеву, престаје да буде немачко и постаје украјинско".

Он је додао да су и територија Украјине и територија Русије "ратна зона".

Један од лидера новоформиране партије БСВ Сара Вагенкнет изјавила је да се ради о "веома опасном развоју догађаја".

"Канцелар Олаф Шолц би требало да позове украјинско руководство и захтева од њих да ниједно немачко оружје не буде коришћено у нападима на територију Русије", додала је она.

Заменик председника Одбора Кримског парламента за јавну дипломатију и међунационалне односе Иван Шонус, коментаришући за РИА Новости употребу немачког наоружања током напада Оружаних снага Украјине на Курску област, рекао је да Савезна Република Немачка није научила историјске лекције које је предавала совјетска војска током Курске битке 1943. године.

"Руски војник је раније протерао фашисте из Курске области током Великог отаџбинског рата, а истераће их и сада.
Штета што Немачка није научила ниједну историјску лекцију, а историја ничему није научила ни кијевски режим", рекао је Шонус.

Он је подсетио да је 1943. совјетска армија не само осујетила велику нацистичку офанзиву, већ је и поразила немачку стратешку групу, окончавши Курску битку ослобађањем Харкова.

"Кијевски режим неће бити спасен никаквим западним оружјем, а Запад и даље мора да се покаје због снабдевања кијевских терориста оружјем", закључио је он.

Подсећања ради, у лето 1943. године на пољима Курске области догодио се окршај совјетске и немачке војске, који је остао упамћен као Битка код Курска. У питању је једна од најкрвавијих битака Другог светског рата и највећа тенковска битка у историји.

Трећи Рајх је тада настојао да оствари победу распоређивањем најновијих оклопњака - укључујући тенкове "пантер" и "тигар", као и ловце тенкова "фердинанд". У битки је учествовало на хиљаде тенкова са обе стране, а совјетске снаге су на крају нанеле тежак порез немачким.