Цела Русија им помаже: У Курској области ванредна ситуација федералног нивоа

Владина Комисија за спречавање и отклањање ванредних ситуација и обезбеђење противпожарне безбедности је одлучила да за решавање ситуације у Курској обалсти ангажује снаге и средства савезних органа извршне власти и државних компанија

Ситуација у Курској области је призната као ванредна ситуација државног нивоа, саопштило је Министарство за ванредне ситуације Руске Федерације

Како је одлучила Владина Комисија за спречавање и отклањање ванредних ситуација и обезбеђење противпожарне безбедности, у Курској области је установљен "ниво реаговања на државном нивоу".

У РФ се тај ниво користи када дође до ванредне ситуације која утиче на читаву државу или међународну ситуацију. У том случају се за њено решење ангажују снаге и средства државних органа извршне власти и државних компанија, а не само из угроженог региона.

Оваква врста ванредног стања се уводи у случају опасних природних или других непогода или катастрофа које могу да доведу или су већ довеле до људских жртава, угрожавају здравље људи или животну средину, а носе са собом и значајне материјалне губитке.

Федерални режим за ванредне ситуације је највиши који постоји, пренела је агенција РИА Новости. Постоје и ванредне ситуације на локалном, општинском, међуопштинском, регионалном и међурегионалном нивоу.

Украјинске снаге почеле су офанзиву у Курском региону раније ове недеље, распоређујући трупе упркос томе што су потиснуте на другим тачкама фронта. Како је признао помоћник Зеленског Михаил Подољак, Кијев је започео напад на Курску област желећи да унесе страх међу руско становништво.

Начелник Генералштаба Оружаних снага Русије Валериј Герасимов рекао је да украјинска војска покушава да заузме Суџански округ, а руско Министарство одбране је саопштило да је Украјина од почетка сукоба у курском правцу изгубила до 945 војника и 102 оклопна возила.