Русија

Нема разлога за бригу: ИАЕА потврдила да је мирно у Курској нуклеарној електрани

Рафаел Гроси је поручио да ниједна нуклеарна електрана, без обзира на локацију, никада не би смела да постане мета оружаног напада
Нема разлога за бригу: ИАЕА потврдила да је мирно у Курској нуклеарној електраниwww.globallookpress.com © Rosatom

Међународна агенција за атомску енергију тренутно не види разлоге за бригу о безбедности због нуклеарне електране у Курској области где руске снаге настављају да одбијају нападе украјинских трупа, поручили су из ИАЕА-е за "Известија".

Агенција помно прати ситуацију у Курској области и на територији Курске нуклеарне електране након што су украјинске трупе напале подручје.

ИАЕА има канале комуникације са обе стране у сукобу и у овом тренутку нема разлога за бригу о нуклеарној безбедности, потврдили су из агенције.

Такође, генерални директор ИАЕА Рафаел Гроси је истакао да ниједна нуклеарна електрана, без обзира на локацију, никада не би смела да постане мета оружаног напада.

Како је признао помоћник Зеленског Михаил Подољак, Кијев је започео напад на Курску област 6. августа желећи да унесе страх међу руско становништво.

Начелник Генералштаба Оружаних снага Русије Валериј Герасимов рекао је да украјинска војска покушава да заузме Суџански округ, а руско Министарство одбране је саопштило да је Украјина од почетка сукоба у курском правцу изгубила до 945 војника и 102 оклопна возила.

image