Си-Ен-Ен: Америка није знала да Украјина планира да нападне на Курску област

Амерички званичници немају информације о томе да ли су украјинске трупе заузеле нека насеља или нанеле штету на било ком стратешком циљу

Напад украјинских трупа на територију Курске области је била изненађење за америчке званичнике, тврди Си-Ен-Ен, позивајући се на анонимне званичнике у САД и Украјини.

Саговорници америчког медија немају информације о томе да ли су украјинске трупе заузеле нека насеља или нанеле штету на било ком стратешком циљу, као ни да на руској територији има украјинских војника.

Из Стејт департмента су раније јасно истакли да Кијев није унапред обавестио Вашингтон о својој намери да започне војне операције на руској територији. Међутим, САД такав развој догађаја не сматрају нечим необичним.

Није први пут да САД тврде да не располажу информацијама о провокацијама кијевског режима.

Руски председник Владимир Путин је, коментаришући ситуацију у Курској области, оценио да је кијевски режим предузео још једну провокацију великих размера и да неселективно гађа цивилне циљеве.

Такође, помоћник Владимира Зеленског Михаил Подољак, Кијев је започео напад на Курску област 6. августа желећи да унесе страх међу руско становништво.

Начелник Генералштаба Оружаних снага Русије Валериј Герасимов рекао је да украјинска војска покушава да заузме Суџански округ, а руско Министарство одбране је саопштило да је Украјина од почетка сукоба у курском правцу изгубила до 945 војника и 102 оклопна возила.