Помирења Сирије и Турске на видику? Москва је спремна да организује састанак Ердогана и Ел Асада

Процес нормализације односа мора да почива на основама међусобног признавања територијалног интегритета, јединства и суверенитета две суседне земље

Москва се залаже за нормализацију односа између Сирије и Турске. Организовање састанка председника Турске и Сирије, Реџепа Тајипа Ердогана и Башара ел Асада захтева озбиљну припрему, Москва је спремна да то прихвати, рекао је заменик министра спољних послова Руске Федерације Михаил Богданов.

Било би добро да се лидери састану, каже Богданов, додајући да је потребна озбиљна припрема за тај сусрет.

"Увек смо спремни да одржавамо састанке у Москви, трилатералне и непосредно између заинтересованих страна, представника званичне Анкаре и Дамаска", објаснио је он. 

На питање новинара да ли је Русија понудила Москву као платформу за могући сусрет двoјице председника, Богданов је рекао да не располаже таквим информацијама.

Према његовим речима, процес нормализације односа би требало да почива на основама међусобног признавања територијалног интегритета, јединства и суверенитета две суседне земље.

Први пут након више од десет година најављен је састанак турског председника Реџепа Тајипа Ердогана и сиријског лидера Башара ел Асада, а како преносе медији, одржаће се на територији треће земље.

Директор руске Спољне обавештајне службе Сергеј Наришкин је прошлог месеца у Анкари са турским колегом Ибрахимом Калином разговарао управо о датуму и месту састанка лидера Турске и Сирије, писао је тада "Туркије".

Турски председник је раније потврдио да је његова земља отворена за иницијативе за нормализацију односа са суседном Сиријом и да нема разлога да две државе не успоставе дипломатске односе.

Са друге стране, сиријски председник је средином јула поручио да ће се састати са Ердоганом само ако се две земље усредсреде на кључна питања наводне подршке Анкаре "тероризму" и ако Турска повуче своје снаге са сиријске територије.

Како су недавно поручили из турског Министарства спољних послова, дијалог са сиријским званичницима о месту и датуму састанка се наставља.