У Белгородској, Курској и Брјанској области уведен противтерористички режим

У циљу осигурања безбедности грађана и сузбијања претњи од терористичких аката од непријатељских диверзантских и извиђачких снага у три руске области уведен је антитерористички режим

Противтерористички режим уведен је у Белгородској, Курској и Брјанској области, саопштио је Национални антитерористички комитет (НАЦ).

"У циљу осигурања безбедности грађана и сузбијања претњи од терористичких аката од непријатељских диверзантских и извиђачких снага, председник Националног антитерористичког комитета, директор ФСБ Русије Александар Бортников одлучио је да организује противтерористичке операције у Белгороду, регионима Брјанска и Курска од 9. августа 2024", наводи се у саопштењу.

Мере и ограничења која су дозвољена приликом увођења противтерористичког режима су привремено пресељење грађана који живе на територији на којој је уведен поменути режим, јачање заштите јавног реда, јачање безбедности објеката који подлежу заштити државе и објеката који обезбеђују егзистенцију становништва и функционисање саобраћаја, праћење телефонских разговора и других информација које се преносе преко телекомуникационих система.

Такође, подразумева обустављање пружања комуникационих услуга правним и физичким лицима или ограничење коришћења комуникационих мрежа и средстава комуникације, ограничавање кретања возила и пешака на улицама, путевима, одређеним површинама и објектима, као и несметан улазак лица која спроводе противмере у стамбене и друге просторије и земљишне парцеле.

НАЦ је оценио да је кијевски режим покушао без преседана да дестабилизује ситуацију у неколико руских региона одједном.

Како су појаснили, напад украјинских милитаната на област Курск довео је до цивилних жртава, уништавања стамбених зграда и других цивилних објеката.

Комитет је додао да владине агенције предузимају додатне мере у циљу осигуравања безбедности Руса, одржавања реда и закона и јачања антитерористичке заштите објеката.