Русија

Арктичка група Северне флоте извела вежбе у Баренцовом мору

Циљ активности руске флоте је увежбавање обезбеђивања привредних објеката Руске Федерације
Арктичка група Северне флоте извела вежбе у Баренцовом моруwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Бродови арктичке групе Северне флоте извели су вежбу неутралисања брода "уљеза" који се приближио на неприхватљиву удаљеност од руског објекта за поморску економску делатност, саопштила је прес служба Северне флоте.

"Посаде одреда ратних бродова Северне флоте у Баренцовом мору извеле су вежбу осигуравања безбедности привредних објеката Руске Федерације и решавању кризних ситуација уколико до њих дође", наводи се у саопштењу.

Према сценарију вежбе, оперативна служба флоте пренела је великом противподморничком броду (разарачу) "Вицеадмиралу Кулакову" информацију о деловању непознатог брода уљеза, који је изводио опасне маневре у близини руског објекта од економског значаја.

Убрзо је антитерористичка група из састава засебне бригаде маринаца Северне флоте допремљена брзим чамцима на брод уљеза, ког је током вежбе представљао тегљач "Алтај".

Након тога, маринци су неутралисали уљезе, односно посаду брода и притворили их. За то време друга група за антитерористичка дејства је увежбавала сличне акције користећи вишенаменски морнарички хеликоптер Ка-27, саопштила је Северна флота.

Арктичко путовање бродова и помоћних пловила Северне флоте почело је 5. августа у оквиру спровођења сета мера чији је циљ обезбеђивање интереса Руске Федерације на Арктику. Маневри Северне флоте трајаће око два месеца и одвијаће се у морима Арктичког океана, укључујући и области Северног морског пута.

Арктичка група обухвата велики противподморнички брод "Вицеадмирал Кулаков" који служи и за командовање снагама, велики десантни брод "Александар Отраковски", тегљач "Алтај" и танкер "Сергеј Осипов".

image