Русија

Лукашенко: Украјински дронови оборени изнад Белорусије и Русије, Кијев наставља са провокацијама

Белоруски председник је изјавио и да су Министарству одбране и Генералштабу Оружаних снага Белорусије дата упутства да предузму одговарајуће мере како би се поуздано осигурала безбедност државе
Лукашенко: Украјински дронови оборени изнад Белорусије и Русије, Кијев наставља са провокацијамаwww.globallookpress.com © Ministry of Defence of the Russia/Twitter.com

Председник Белорусије Александар Лукашенко рекао је да су претходне вечери украјински, вероватно борбени дронови, оборени изнад територије републике, и да су други део летелица оборили припадници руске војске изнад територије Руске Федерације, преноси "Спутњик Белорусија".

"Јуче у 18.10 снаге Ваздухопловства и ПВО Белорусије стављене су у стање повећане борбене готовости. Чињеница је да су - сумњамо да ово није први пут - Оружане снаге Украјине прекршиле сва правила понашања и нарушиле ваздушни простор Републике Белорусије", рекао је Лукашенко током радне посете Шкловском рејону.

Нарушавање ваздушног простора десило се изнад територије Касцјуковичког рејона на истоку Белорусије. Он је појаснио да је из правца Украјине долетело десетак ваздушних циљева.

"Снаге ПВО су стављене у пуну борбену готовост за пресретање циљева. Било их је десетак. Полетели су авиони и хеликоптери. А такође јединице опремљене вишецевним ракетним системима стављене су у стање пуне борбене готовости", изјавио је белоруски председник.

Како се наводи у 19.04 часова, на висини од километар и по и удаљености од 6,5 километара, снаге ПВО су уништиле више циљева изнад територије Белорусије, а током ноћи и јутра се трагало за остацима уништених циљева.

Према његовим речима, белоруска страна сумња да је реч о борбеним дроновима.

"Они су долетели из Украјине, нарушавајући ваздушни простор Белорусије. Уништили смо циљеве изнад територије Белорусије. Остали су додељени Руској Федерацији, јер имамо заједничку ПВО са Русијом. Према информацијама руског Генералштаба и команданта руске ПВО на том правцу, циљеви су погођени у близини Јарославља", рекао је Лукашенко.

Он је нагласио да је први правац напада био Смоленск, али да су потом украјинске летелице промениле путању лета и окренуле ка Јарослављу где су их оборили руски системи ПВО, највероватније "панцири".

Белоруски председник је изјавио и да су Министарству одбране и Генералштабу Оружаних снага Белорусије дата упутства да предузму одговарајуће мере како би се поуздано обезбедила безбедност државе.

"Не разумем зашто је то Украјини потребно. Морамо то схватити. Али ми смо, као што сам рекао, са њима то јасно дефинисали и пренели им информацију да било какве провокације неће остати без одговора", поручио је Лукашенко.

Лидер Белорусије је констатовао висок ниво координације са руским јединицама ПВО и поновио да су уништени  апсолутно сви циљеви - и над територијом Белорусије и над територијом Русије.

"Непријатно је што Украјинци - како сам вас ја упозоравао више пута - тиме показују да нису спремни за било какав мир и настављају са покушајима ескалације. Пре два дана дошло је до напада у правцу Курска, где су напредовали неколико десетина километара - данас 30-35 и тамо се укопавају. То је такође провокација са циљем да се удари на Руску Федерацију", закључио је он.

image